Η σχετική συμφωνία εκτός από την κατασκευή και λειτουργία του δορυφόρου περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή του κέντρου λήψης των δεδομένων , την ολοκλήρωση του συστήματος και την εκπαίδευση του προσωπικού. Σχετικά με το μέγεθος της σημασίας του συγκεκριμένου κατασκοπευτικού δορυφόρου, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Göktürk θα προσφέρει τη δυνατότητα στην Τουρκία να έχει στην κατοχή της φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας από την Ευρώπη, από την ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου και από τη Μέση Ανατολή.
Ένας από τους βασικούς σκοπούς της χρήσης των δυνατοτήτων που προσφέρει ο Göktürk, σε τυπικό, τουλάχιστον, επίπεδο, είναι η παρακολούθηση όλων των κινήσεων των Ανταρτών του PKK. Όμως, δεδομένης της πλήρους διάρρηξης των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία, η οποία κορυφώθηκε εξαιτίας των γεγονότων της 31ης Μαϊου του 2010 με την επέμβαση του Ισραηλινού στρατού στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara, το Τελ Αβίβ έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ανήσυχο για το ενδεχόμενο χρήσης του συγκεκριμένου κατασκοπευτικού δορυφόρου εναντίον του.
Τα δεδομένα
Η εμπλοκή του Ισραήλ στην υπόθεση, προκύπτει αρχικά από τη συμμετοχή του στον σχετικό διαγωνισμό μέσω της εταιρείας IAI (Israeli Aircraft Industries). Ωστόσο το Τελ Αβίβ ζήτησε εξ αρχής να μην απεικονίζονται εδάφη του Ισραήλ, γεγονός το οποίο είχε ως άμεση συνέπεια η Άγκυρα να θέσει την ισραηλινή εταιρεία εκτός ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Zaman, η ιταλικών συμφερόντων εταιρεία Telespazio είχε απευθυνθεί στο Ισραήλ για την προμήθεια ηλεκτροπτικής κάμερας, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική για τη λειτουργία του συγκεκριμένου δορυφόρου. Ο όρος, τον οποίο έθεσε με απόλυτη σαφήνεια του Ισραήλ, ήταν η μη απεικόνιση των εδαφών του, γεγονός, το οποίο προκάλεσε έκδηλη ανησυχία και προβληματισμό τόσο στην τουρκική, όσο και στην ιταλική πλευρά αναφορικά με την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Εκείνο το οποίο πρέπει να σημειωθεί είναι ότι το κόστος των εργασιών για την κατασκευή του κατασκοπευτικού δορυφόρου Göktürk αγγίζει τα 270 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο δορυφόρος επρόκειτο να παραδοθεί σε περίπου δύο χρόνια, δηλαδή μέσα στο έτος 2013.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα προβλήματα, τα οποία έχουν ανακύψει, εξαιτίας των όρων, τους οποίους θέτει το Ισραήλ θεωρείται πρακτικά δύσκολο να τηρηθούν τα σχετικά χρονοδιαγράμματα. Στην υπόθεση της κατασκευής του Göktürk εμπλέκονται άλλοι παράγοντες στην Τουρκία, όπως οι εταιρεία Aselsan, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα ηλεκτροπτικών συστημάτων, το ίδρυμα Επιστημονικών και Τεχνικών Ερευνών της Τουρκίας (TÜBİTAK) και το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών Ηλεκτρονικής και Κρυπτογράφησης (UEKAE). Επίσης εμπλέκεται και η γαλλική εταιρεία αμυντικών συστημάτων Thales, η οποία όπως αναφέρουν πληροφορίες, φέρεται να έχει συμφωνήσει, εν αρχή, στο παρασκήνιο με το Ισραήλ για την μη απεικόνιση των εδαφών του
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου