Στα
άκρα οδεύει η σύγκρουση των στρατιωτικών με την κυβέρνηση Ερντογάν στην
Τουρκία με την ομαδική παραίτηση της ηγεσίας των τουρκικών ενόπλων
δυνάμεων πριν λίγη ώρα.
Είναι
η δεύτερη μείζονα κρίση μέσα σε τρεις μήνες, μετά τη ματαίωση των
ασκήσεων Efes Pilsen και Deniz Gordu, αλλά αυτή τη φορά είναι ασύκγριτα
πιο σοβαρή.Σύμφωνα με πληροφορίες οι στρατιωτικοί ηγέτες των....
Τουρκικών ΕΔ φέρονται να υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, λόγω της αδυναμίας του στρατού να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις των Κούρδων ανταρτών οι οποίες τις τελευταίες εβδομάδες έχουν προκαλέσει μεγάλες απώλειες, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική: Η αιτία είναι ότι συγκρούονται μετωπικά με την πολιτική ηγεσία, με συνέπειες που δεν είναι ακόμη δυνατό να προδιοριστούν και για την Ελλάδα.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν επιστρέφει στην Άγκυρα από την Κωνσταντινούπολη όπου βρισκόταν.
Ο Αρχηγός της Στρατοχωροφυλακής Νετζντέτ Οζέλ στις 7.20 ώρα Ελλάδος, συναντήθηκε με τον Ερντογάν και εν συνεχεία πήγε στο προεδρικό μέγαρο Τσάνκαγια για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Αμντουλάχ Γκιούλ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Οζέλ είναι ο μόνος στρατηγός που δεν παραιτήθηκε απο την ηγεσία και ίσως αναλάβει και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και την ηγεσία του Στρατού.
Την αρχή των παραιτήσεων την έκανε ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Ισίκ Κοσάνερ ο οποίος υπέβαλε την παραίτηση του στον πρωθυπουργό.
Αργότερα υπέβαλαν τις παραιτήσεις του ο αρχηγός του Στρατού Ερντάλ Τζειλάνογλου, ο αρχηγός του Ναυτικού Εσρέφ Ουγούρ Γιγίτ και ο αρχηγός της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας Χασάν Ακσάϊ.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και ενδείξεις οι στρατιωτικοί ηγέτες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντηση του Κοσάνερ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρόεδρο Αμντουλάχ Γκιούλ. Στη συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο, ο Κοσάνερ ζήτησε να σταματήσουν οι συλλήψεις των ανώτατων στρατιωτικών με τις κατηγορίες για συμμετοχή στο σχέδιο συνωμοσίας Βαριοπούλα.
«Έχει μπει στη φυλακή το 10% της ηγεσίας του ενόπλων δυνάμεων. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό» φέρεται να έχει δηλώσει ο Κοσάνερ στον Ερντογάν.
Σύμφωνα με πληροφορίες η αφορμή που έφερε την σύγκρουση στα άκρα ήταν η απόφαση να συλληφθούν άλλοι το 20 ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικο. Ο Κοσάνερ αντέδρασε και απαίτησε να σταματήσουν οι συλλήψεις και όταν ο Ερντογάν δεν υποχώρησε o στρατηγός ζήτησε τη συνταξιοδότηση του.
Τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβούλιο που θα αποφασίσει τις αλλαγές στην ηγεσία του Στρατού.
Πάντως σήμερα, το 13ο Κακουργιοδικείο Κωνσταντινούπολης έκανε δεκτό το κατηγορητήριο του εισαγγελέα σχετικά με την υπόθεση της δημιουργίας ιστοσελίδων στο διαδίκτυο, με σκοπό την αντικυβερνητική προπαγάνδα. Ο διοικητής της "Στρατιάς Αιγαίου" (4η στρατιά) στρατηγός Νουσρέτ Τάσντελερ και ο πρώην αρχηγός της 1ης Στρατιάς στρατηγός ε.α Χασάν Ιγσίζ, είναι μεταξύ των 22 εν ενεργεία και απόστρατων αξιωματικών που κατηγορούνται.
Σε ότι αφορά την Ελλάδα οι εντολές που έχουν δοθεί από την πολιτική ηγεσία στα Επιτελεία είναι "Να μην αντιδράσουν έναντι της οποιασδήποτε πρόκλησης γιατί θα πρόκειται περί οργανωμέης προβοκάτσιας". Δηλαδή οι κανόνες εμπλοκής θα αφερμοστούν μόνο σε ακραία περίπτωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου