Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Παραδέχθηκε την αποτυχία του Μνημονίου ο Γ. Παπακωνσταντίνου – Νέα μέτρα 29 δισ. €





Για να λέμε και του στραβού το δίκιο, η κυβέρνηση δε θα αναγκαστεί να μας βάλει κοστούμι συνολικού ύψους 30 δις. Μόνο… 29 δις ευρώ θα κληθούμε να βάλουμε από την τσέπη μας μέχρι το 2015 προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα και να βγουν τα νούμερα του πρώτου Μνημονίου. Ούτε λίγο – ούτε πολύ, παρουσιάζοντας το επικαιροποιημένο Μνημόνιο σήμερα ο Γ. Παπακωνσταντίνου, παραδέχθηκε εμμέσως ότι έπεσαν έξω κι ότι το πρώτο Μνημόνιο του Μαΐου δεν έφτανε ούτε για πρόγευμα.


Το κυρίως πιάτο θα είναι άλλα 29 δις ευρώ που θα εξοικονομηθούν πάση θυσία. Κατ’ αρχάς ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι το έλλειμμα του 2011 από 17,035 δισ. ευρώ που προϋπολογιζόταν θα είναι τελικά 18,807 δισ. και απαιτεί έτσι πρόσθετα μέτρα 1,8 δισ. για φέτος (“πρόσθετα μέτρα είναι αναγκαία για να διασφαλιστεί ο στόχος του 2011″. Επομένως ή δεν ξέρουν τι τους γίνεται ή μας δουλεύουν ψιλό γαζί.
Έτσι, για να μειωθεί το έλλειμμα στο 6 δισ. (ή 2,5% του ΑΕΠ) ως το 2014 και ακόμα περαιτέρω στα 3 δισ. (1% του ΑΕΠ) το 2015, η κυβέρνηση πρέπει να λάβει συνολικά μέτρα ύψους πάνω από 29 δισ. ευρώ μέχρι και το 2015.
Μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής 2012-14, που θα αφορά μέτρα 8% του ΑΕΠ ή 19,2 δισ. ευρώ, για να μειωθεί κατά 6% του ΑΕΠ το έλλειμμα.
Επιπλέον, για την εξοικονόμηση άλλων 3 δισ. το 2015, θα απαιτηθούν έως και 9 δισ. μέτρα (καθώς για κάθε 1 δισ. προσαρμογής αντιστοιχούν με τα σημερινά δεδομένα μέτρα περίπου 2,5 δισ. ευρώ). Όλα τα μέτρα που θα απαιτηθούν την περίοδο 2012-2015 ισοδυναμούν δηλαδή με περίπου 27,5 δισ. Επιπλέον το 1.8 δις. που έπεσαν έξω για φέτος και φτάνουμε στα 29 δις.
Αλλά για να καταλάβετε το μέγεθος της αποτυχίας, ήδη ο προϋπολογισμός του 2011 μπαίνει μέσα, μπάζει από παντού, οπότε ούτε τα πρόσθετα μέτρα μπορούν με ασφάλεια και θα κληθεί το υπουργείο Οικονομικών να βρει νέα «μαξιλάρια» ασφαλείας.
Ο υπουργός είπε ότι τα 2/3 θα βρεθούν από εξοικονόμηση δαπανών. Τι εννοεί, ότι θα κόψει και πάλι από το ΠΔΕ, από τα σχολεία και τα νοσοκομεία; Αδιέξοδη πολιτική με λίγα λόγια.
«Οι οποιεσδήποτε περαιτέρω παρεμβάσεις θέλουμε να έρχονται από την πλευρά των δαπανών και δεν μιλάω για περικοπές μισθών και συντάξεων. Σε μια χώρα, όπου το φορολογικό σύστημα έχει παθογένειες, όπως το δικό μας, δεν μπορείς να ανατρέψεις τα πάντα σε έξι ή δώδεκα μήνες. Η εμπειρία δείχνει ότι αυτό θέλει 18 με 24 μήνες» τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Όπως καταλαβαίνετε χρειάζεται περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση για να μετατρέψει την Ψωροκώσταινα σε… Φορογιώργαινα, όπου Γιώργος και ο πρωθυπουργός και ο «τσάρος».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε για ακόμη μια φορά ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση, σημειώνοντας «απλώς ο ρυθμός εξόδου, η ευκολία ή η δυσκολία του δρόμου εξαρτάται από το ευρύτερο πλαίσιο».
Όσο για την αποτυχία της κυβέρνησης να πετύχει ακόμη και τους στόχους που η ίδια βάζει, τα έριξε στη διεθνή συγκυρία. Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι εξαιτίας και προβλημάτων σε άλλες χώρες, αυτό που ξεκίνησε από τον Οκτώβριο να διαφαίνεται ως γρήγορη αποκλιμάκωση των επιτοκίων, σταμάτησε. Δημιουργήθηκε αμφιβολία στις αγορές κατά πόσο θα είναι δυνατή η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. «Η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να απαντήσει και σε αυτές τις απαντήσεις περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας».
Στο σημείο της αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας υπάρχει και η δεύτερη μεγάλη διαφοροποίηση στο νέο Μνημόνιο. Κάτω από τις σφοδρές αντιδράσεις των τελευταίων δύο εβδομάδων απαλείφθηκε η φράση για 50 δις που είχε αναφέρει η τρόικα και γίνεται αναφορά για ενίσχυση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας για την περίοδο 2012-2015, καθώς και για μεγιστοποίηση των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας την περίοδο 2011 – 2015. Επίσης, η εντολή της τρόικας για εξεύρεση μέχρι το 2012 ποσού 15 δις ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και κρατικά ακίνητα μετατέθηκε ένα χρόνο μετά, δηλαδή για το 2013.
Κατά τα λοιπά, για φέτος η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη καθώς προβλέπεται ύφεση 3% και πληθωρισμός 2,5%, καθώς και μείωση στο 8% του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για το 2011. Αλλά ακόμη κι αυτά τα νούμερα επισφαλή είναι αν φανταστεί κανείς ότι ο πληθωρισμός τρέχει πάνω από 5% και το πετρέλαιο κοντεύει να φτάσει τα 2 ευρώ.
Ιδιαίτερη σημασία είναι αυτό που είπε ο υπουργός για την επιμήκυνση με εμφανή την ανησυχία του ότι είναι ένα μέτρο που δε φτάνει. Σημείωσε
«πως αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα, γιατί διευκολύνει πάρα πολύ την περίοδο 2014-2015. Το αν αρκεί ή όχι, εξαρτάται από το πώς θα το αντιμετωπίσουν οι αγορές. Εμείς ζητάμε την κατανόηση των αγορών ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, βάζοντας στο τραπέζι θέματα, όπως μείωση επιτοκίου και επαναγορά ομολόγων». Από τα λεγόμενά του διαφαίνεται μια απογοήτευση για τις διαπραγματεύσεις που θα μπορούσαν να φέρουν λύση για την κρίση χρέους με επαναγορά ομολόγων. Ισως δηλαδή να αποφασιστεί επιμήκυνση με μείωση επιτοκίων, για λόγους ισότητας με την Ιρλανδία, αλλά η επαναγορά μάλλον μεταφέρεται στις ελληνικές καλένδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου