«Ο κόσμος το είχε τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι», λέει ο θυμόσοφος λαός και η ρήση φαίνεται ότι ταιριάζει απόλυτα στην εξέλιξη που είχε η υπόθεση των υποκλοπών 6 χρόνια έπειτα από την αποκάλυψη ότι τα τηλέφωνα του Έλληνα πρωθυπουργού και άλλων υπουργών της κυβέρνησης παρακολουθούνταν.
Ο κ. Καραμανλής έχει ενημερωθεί από τους στενούς του συνεργάτες για όλες τις τελευταίες εξελίξεις και, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και σήμερα διατηρεί την ίδια θέση με εκείνη που είχε εκφράσει όταν τοποθετήθηκε για τις υποκλοπές: «Ζητώ απόλυτη διαλεύκανση της υπόθεσης. Σήμερα και όχι μετά από δέκα χρόνια. Δεν θα είμαι υπόλογος απέναντι στους Έλληνες που με εμπιστεύτηκαν δύο φορές», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες, όταν διάβασε πως η δικαιοσύνη «σκόνταψε» πάνω στην αμερικανική πρεσβεία ψάχνοντας και πάλι την υπόθεση. Ωστόσο ο κ. Καραμανλής σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται διατεθειμένος να μιλήσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο ούτε και για αυτή την υπόθεση, παρά τα πολλά σενάρια που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες για ενδεχόμενη παρέμβασή του με αφορμή το θέμα των υποκλοπών.
Μέχρι και σήμερα πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν τι ακριβώς συνέβη πριν από έξι χρόνια επιμένουν ότι «οι υποκλοπές δεν είναι σκάνδαλο. Δεν είναι απλά σκάνδαλο όταν παρακολουθείται το τηλέφωνο ενός πρωθυπουργού», σημειώνουν επισημαίνοντας μάλιστα το τι συνέβη στη Μεγάλη Βρετανία όταν πρόσφατα αποκαλύφθηκε εκεί υπόθεση υποκλοπών με πρωταγωνιστή ένα μεγιστάνα του Τύπου (Ρ. Μέρντοχ), μία δημοφιλή εφημερίδα («News of the World») και φυσικά τoν αριθμό 10 της Downing Street.
Στην Ελλάδα, η δικαιοσύνη επιβεβαιώνει αυτό που η τότε κυβέρνηση Καραμανλή ουδέποτε είχε πει δημοσίως, παρά το γεγονός ότι άπαντες στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού είχαν γίνει δέκτες μηνυμάτων ότι οι κινήσεις της Αθήνας σε μία σειρά από μείζονος σημασίας θέματα είχαν αρχίσει να προκαλούν σοβαρή ενόχληση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Στη Λ. Συγγρού παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις, καθώς θεωρούν ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και αρκούνται στο να περιμένουν τις εξελίξεις από τη δικαστική έρευνα.
Η συγκυρία των υποκλοπών
«Η Ουάσινγκτον», θυμίζουν σήμερα κάποιοι, «μόλις ανέλαβε ο Καραμανλής αναγνώρισε τα Σκόπια ως Δημοκρατία της Μακεδονίας. Ακολούθησαν και άλλα πολλά», σημειώνουν με νόημα. Ποτέ όμως οι πρώην υπουργοί της Ν.Δ. δεν είχαν μιλήσει ανοιχτά για το θέμα των υποκλοπών και τις υπόνοιες που είχαν, παρά το γεγονός ότι σε εκείνη τη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν μόλις αποκαλύφθηκε η υπόθεση, ο Γ. Βουλγαράκης είχε περιγράψει με σαφήνεια το γνωστό τρίγωνο της Βασιλίσσης Σοφίας, δείχνοντας μάλιστα και σχετικό χάρτη, χωρίς όμως να στοχοποιήσει ευθέως την αμερικανική πρεσβεία.
Ήταν η εποχή που ο κ. Καραμανλής είχε μπει στα βαθιά των συζητήσεων με τη Μόσχα για την ενεργειακή πολιτική της χώρας μας. Οι ημέρες που ο ισχυρός άνδρας της Gazproom, Αλεξέι Μίλερ, βρισκόταν στην Αθήνα προκειμένου να συζητήσει τα σχέδια της Μόσχας για την ενεργειακή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση. Την ημέρα που ο κ. Μίλερ πέρασε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου «έσκασε» η είδηση των υποκλοπών.
Έξι χρόνια μετά, η ελληνική δικαιοσύνη πέφτει πάνω στην αμερικανική πρεσβεία και ετοιμάζεται να ασκήσει ποινικές διώξεις για κατασκοπεία σε βαθμό κακουργήματος. Εξέλιξη που οφείλεται εν πολλοίς στην επιμονή του σημερινού υπουργού Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου να βγάλει την υπόθεση από το αρχείο αλλά και στον εισαγγελέα Δ. Δασούλα που χειρίστηκε την έρευνα στη δεύτερή της φάση.
Σήμερα πάντως «γαλάζια» στελέχη επιμένουν ότι αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθεί το παιχνίδι που έπαιξαν συγκεκριμένοι εξωθεσμικοί παράγοντες, όπως λένε, για να πλήξουν τον κ. Καραμανλή και την κυβέρνησή του. Αναγνωρίζουν όμως και οι ίδιοι ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έδειξε το απαιτούμενο θάρρος και υπομονή στη διαχείριση της υπόθεσης και αρκέστηκε στα όσα έλεγαν η ΑΔΑΕ, οι εισαγγελείς και βέβαια ο ισχυρός άνδρας της Vodafone Γ. Κορωνιάς, ο οποίος, όπως υπενθυμίζουν, ήταν εκείνος που ενημέρωσε το Μέγαρο Μαξίμου ότι παρακολουθείται το τηλέφωνο του Κώστα Καραμανλή…
H αρχή της ιστορίας
Έχουν περάσει εξήμισι χρόνια από την ομολογία της τότε κυβέρνησης Καραμανλή ότι κάποιοι (που κινούνται στην περιοχή της αμερικανικής πρεσβείας) είχαν στήσει ένα ολόκληρο σύστημα υποκλοπής των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του πρωθυπουργού, πολλών υπουργών αλλά και εκπροσώπων της στρατιωτικής και αστυνομικής ηγεσίας.
Η υπόθεση των υποκλοπών έγινε γνωστή σε όλους τους Έλληνες με μια συνέντευξη Τύπου 3 υπουργών (Ρουσόπουλος Επικρατείας, Βουλγαράκης Δ. Τάξης και Παπαληγούρας Δικαιοσύνης) της τότε κυβέρνησης Καραμανλή στις 2 Φεβρουαρίου του 2006. Έκπληκτοι όλοι ακούγαμε τις λεπτομέρειες για το πώς λειτουργούσε το σύστημα της υποκλοπής.
Στην κοινή συνέντευξη Tύπου που παραχώρησαν επιβεβαίωσαν ότι την περίοδο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες (Ιούνιος – Αύγουστος 2004) ως το Μάρτιο του 2005 είχε στηθεί δίκτυο παρακολούθησης περίπου εκατό κινητών τηλεφώνων, τα οποία χρησιμοποιούσαν ο πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής, οι υπουργοί Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης, Αμυνας Σπ. Σπηλιωτόπουλος, Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης, Δικαιοσύνης Αναστ. Παπαληγούρας, η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, ο επίτροπος της Ελλάδας στην Ε.Ε. Στ. Δήμας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ιω. Βαληνάκης, ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, ενώ «παγιδευμένο» εμφανίζεται και ένα τηλέφωνο που ανήκει στην αμερικανική πρεσβεία. Σημειώνεται ότι ο κ. Βουλγαράκης μίλησε για παγίδευση των τηλεφώνων του συνόλου των ηγεσιών των υπουργείων Εξωτερικών, Δημ. Tάξης και Άμυνας.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι υπουργοί, την υπόθεση αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone κ. Κορωνιάς, ο οποίος, επικαλούμενος λόγους υψίστης εθνικής ασφαλείας, συναντήθηκε στις 10 Μαρτίου με το διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού κ. Ιω. Αγγέλου, παρουσία του κ. Bουλγαράκη. Όπως φέρεται να είπε τότε ο κ. Κορωνιάς, κατά τη διάρκεια ελέγχου από την προμηθεύτρια εταιρεία Ericsson εντοπίστηκε λογισμικό παρακολούθησης υψηλής τεχνολογίας και άγνωστης προέλευσης στο υποσύστημα νόμιμων συνακροάσεων. Μέσω του λογισμικού αυτού, άγνωστος ή άγνωστοι παρακολουθούσαν τις εκατό περίπου γραμμές μέσω 14 καρτοκινητών τηλεφώνων-καταγραφέων που χρησιμοποιούνταν για τις παρακολουθήσεις. Την επομένη, κατόπιν συνεννόησης του πρωθυπουργού με τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο κ. Παπαληγούρας συναντήθηκε με τον κ. Κορωνιά, παρουσία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Λινού. Κατά τον υπουργό Δημόσιας Τάξης διαπιστώθηκε ότι τα 14 αυτά τηλέφωνα, τα οποία ήταν όλα «καρτοκινητά», δέχονταν δεκάδες κλήσεις ημερησίως και προς τούτο ακολούθησε μια διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα και επίπονη, κατά την οποία εξετάστηκαν όλοι όσοι κάλεσαν τα συγκεκριμένα νούμερα.
Όλα έδειχναν προς την αμερικανική πρεσβεία. Τώρα αρχίζουν να υπάρχουν και πιο αποκαλυπτικά στοιχεία. Να δούμε αν θα γίνει κάτι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου