Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

ΛΥΣΗ - ΠΑΚΕΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΘΕΣΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Ο ΑΧΜΕΤ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ



Την πάγια θέση της Τουρκίας για συνολική διευθέτηση των ζητημάτων στο Αιγαίο, δηλαδή πέραν της υφαλοκρηπίδας (όπως είναι η ελληνική θέση), των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλουσε δηλώσεις του την Τρίτη στο Mega...
Ο κ.Νταβούτογλου ερωτήθηκε αρχικά για τη στάση της Τουρκίας η οποία αρχικά εμφανίζεται έτοιμη για συζητήσεις αλλά την ίδια στιγμή θέτει ζητήματα όπως ότι το Καστελόριζο δεν ανήκει στο.... Αιγαίο, δήλωση που άλλωστε έκανε ο ίδιος ο υπουργός την Κυριακή.
Όπως ανέφερε ο κ.Νταβούτογλου οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών προχωρούν και ότι έχουν ξεπεραστεί ψυχολογικά εμπόδια, αναγνωρίζοντας πάντως ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.
«Στόχος είναι να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης, εμπιστοσύνης και κοινών συμφερόντων» είπε, βάζοντας με τον τρόπο αυτό έμμεσα και θέμα συνεκμετάλλευσης, επίσης μία πάγια τουρκική θέση.
Σχετικά με το θέμα των παραβιάσεων και των παραβάσεων στο Αιγαίο, πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να γίνονται πτήσεις βάσει του διεθνούς δικαίου υπενθυμίζοντας ότι το σύνολο του χώρου δεν ανήκει στην Ελλάδα, όπως είπε.
Είναι υπερβολικό να λέμε ότι ο αριθμός των παραβιάσεων αυξάνεται, πρόσθεσε, για να διευκρινίσει ότι είναι καλύτερο να υπάρχουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Θέλουμε ελεύθερη πρόσβαση στο διεθνή εναέριο χώρο και στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, κατέληξε.
Συνάντηση με τον Δ.Αβραμόπουλο
Νωρίτερα, ο κ.Νταβούτογλου συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Στις δηλώσεις του ο κ.Αβραμόπουλος είπε ότι συζητήθηκαν «όλα τα θέματα που αφορούν στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, για τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται και βεβαίως, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»
» Είναι γνωστό -και είναι πάγια θέση μας- ότι ενθαρρύνουμε την προώθηση πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Από την άλλη μεριά όμως, επαναλάβαμε για μια ακόμα φορά, τις πάγιες και σταθερές ελληνικές θέσεις για όλα τα ζητήματα, πάντοτε σημειώνοντας ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχει παρά μονάχα ένα πρόβλημα προς διευθέτηση. Αυτό του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο»
» Συζητήσαμε, επίσης, και για άλλα διμερή ζητήματα, όπως είναι η παράνομη μετανάστευση. Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση -και εκεί επιμείναμε- στην επίλυση του Κυπριακού, που θεωρούμε ότι είναι το κλειδί για να ανοίξει η πόρτα για ακόμα πιο βαθιές και προχωρημένες σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Συζητήσαμε, επίσης, και για το θέμα της ΑΟΖ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου