Προτάσεις για συνεργασία με το Ισραήλ στην κατασκευή εργοστασίου υγροποίησης αερίου και για την κατασκευή αγωγού, για τις οποίες αναμένεται να ληφθεί πολιτική απόφαση από πλευράς των δύο χωρών, έχει ήδη υποβάλει ο ...
διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας Σόλωνας Κασίνης, ως μέλος της τεχνικής επιτροπής για συντονισμό με το Ισραήλ, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στο Συνέδριο του Εconomist.
Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας αναφέρθηκε περιεκτικά στη συμφωνία που έχει γίνει με την εταιρεία Νoble και στο ιστορικό των εξελίξεων με τον ορισμό ΑΟΖ, τις έρευνες από τη Νορβηγική ΡGS, το διαχωρισμό των «Οικοπέδων» και κυρίως στη διαπίστωση ότι η Κύπρος έχει 14 περιοχές φυσικού αερίου με πολύ καλές προοπτικές, όπως και τρισδιάστατες έρευνες στο «Οικόπεδο 10» αλλά και συμπληρωματικές έρευνες στο «12» από την ίδια τη Νoble.
Ακόμα, αποκάλυψε πως γίνονται διεργασίες για να αλλάξει το πρότυπο συμβολαίου για το Β’ Γύρο Αδειοδότησης, κυρίως σε σχέση με τη δυνατότητα απόκτησης μετοχών ακόμα και από το κράτος, αλλά και στη δυνατότητα αυξομείωσης των οικονομικών διαμοιρασμών, ανάλογα με τις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον προκάλεσαν οι παρουσιάσεις των δύο Πανεπιστημιακών από την Ελλάδα, του Αντώνιου Φώσκολου του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Αβραάμ Ζελιλίδη του Πανεπιστημίου Πάτρας. Ο κ. Φώσκολος, ανέλυσε τη διεθνή κατάσταση παραγωγής πετρελαίου που είναι φθίνουσα, ενώ φθίνουσα είναι και η παραγωγή φυσικού αερίου για την Ευρώπη. Γεγονότα που εντείνουν το ρόλο των κοιτασμάτων της περιοχής. «Μπαίνουμε στον αιώνα του φυσικού αερίου», υπέδειξε χαρακτηριστικά. Η Ανατολική Μεσόγειος - Κύπρος, Ισραήλ, Ελλάδα και Αίγυπτος- θα πρέπει και μπορεί μέχρι το 2020, να προσφέρει σχεδόν το μισό των αναγκών της Ε.Ε., εξήγησε παρουσιάζοντας επιστημονικά δεδομένα και στατιστικά στοιχεία. Με βάση τα ίδια στοιχεία, η Κύπρος διαθέτει φυσικό αέριο σχεδόν διπλάσιο απ’ ότι η Νορβηγία, υπέδειξε ο καθηγητής.
Ο Καθηγητής Ζελιλίδης, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα γεωλογικά δεδομένα, αποκαλύπτοντας τις περιοχές κοιτασμάτων της Αν. Μεσογείου και του Βόρειου Αιγαίου. Κάλεσε δε με ιδιαίτερα έντονο τρόπο, την Κυπριακή Δημοκρατία να ανακηρύξει μόνη της τα όρια της ΑΟΖ της με την Ελλάδα, ώστε να προστατεύσει τα συμφέροντά της αλλά και αυτά της Ελλάδας, όχι μόνο σε σχέση με τα κοιτάματα, αλλά και με τους μελλοντικούς αγωγούς.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι σύνεδροι παρακολούθησαν και τον επικεφαλής της Αρχής Φυσικού Αερίου του Ισραήλ Σούκι Στερν, ο οποίος εξήγησε ότι το Ισραήλ, που ξεκίνησε με τα πρώτα κοιτάσματα Νoble Delekτο 1999,έχει τα τελευταία χρόνια εξοικονομήσει 5,6 δισ. ευρώ λόγω του φυσικού αερίου που εκμεταλλεύεται, ενώ αναμένεται να έχει 8 δισ. ευρώ κέρδη από τις εξαγωγές που θα κάνει. Το Ισραήλ, έχει προχωρήσει σε εννέα γεωτρήσεις εντός του 2011, υπάρχουν σχέδια για τη διενέργεια ακόμη 12 κατά το διάστημα 2012 - 2013.
Στην ίδια ενότητα, ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ Γιώργος Σιαμμάς, αναφέρθηκε στις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν με την καταστροφή της 11ης Ιουλίου. Εξήγησε ότι τώρα τέθηκε ως ιδιαίτερα απαιτητικός στόχος η λειτουργία των μονάδων «4» και «5» του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Βασιλικού πριν τον Ιούλιο του 2012. Εξήγησε επίσης πως οι μονάδες ένα, δύο και τρία, δεν θα μπορέσουν να επισκευαστούν εντός του2012. Εξήγησε επίσης ότι λόγω της καταστροφής, χρειάστηκε να αυξηθεί το κόστος ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές κατά 6,96% για δέκα μήνες. Σε παρέμβασή του, ο ίδιος εξήγησε ότι η Ρυθμιστή Αρχή έχει τον δικό της ρόλο στις εξελίξεις, αλλά και πως η ΡΑΕΚ αναμένει πολιτικές αποφάσεις για το φυσικό αέριο, κυρίως λόγω της ΑΗΚ.
Ο πρόεδρος της ΔΕΦΑ, Κώστας Ιωάννου, αναφέρθηκε στην κατασκευή υποδομών δικτύων φυσικού αερίου για τα οποία έχουν εξασφαλιστεί και 10 εκ. ευρώ από την ΕΕ. Από το Σεπτέμβριο του 2011 έχει επιλεγεί η διαδρομή που θα ακολουθήσει ο αγωγός. Υπενθύμισε επίσης ότι από την 1η Ιανουαρίου 2014 θα φιλελευθεροποιηθεί πλήρως η αγορά του ηλεκτρισμού στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι ως αποτέλεσμα των ερευνών που γίνονται για υδρογονάνθρακες έχει σημειωθεί αυξημένο ενδιαφέρον για την εξασφάλιση αδειών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου