Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, αφού είναι η πρώτη φορά που υπάρχει πληροφόρηση για αποδοχή από την ΕΚΤ αγοράς των ελληνικών ομολόγων σε περίπτωση που υπάρξει επιλεκτική χρεοκοπία. Σημαίνει ότι ο Ζαν Κλωντ Τρισέ μετάβαλε την θέση του και δεν θα θεωρηθεί από την ΕΚΤ "ολική χρεοκοπία".
"Δεν μπορεί να αποκλειστεί η επιλεκτική χρεοκοπία", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean-Claude Juncker.
«Δεν μπορεί να αποκλειστεί μία τέτοια πιθανότητα», τόνισε ο Juncker. Αντίστοιχες είναι και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας Jans Kees de Jager ο οποίος μάλιστα προσθέτει πως "έχουν ήδη βγει από το τραπέζι των συνομιλιών οι συζητήσεις για την αποφυγή μιας επιλεκτικής χρεοκοπίας για την Ελλάδα".
"Χρειαζόμαστε μία συνολική λύση για την Ελλάδα", δήλωσε επίσης ο πρόεδρος του Eurogroup, όπως μεταδίδουν ξένα μέσα ενημέρωσης. Ο Juncker εξάλλου τόνισε ότι οι λεπτομέρειες για τη συμφωνία των Ευρωπαίων για την Ελλάδα θα γίνουν γνωστές αργότερα μέσα στην ημέρα.
Το Dow Jones Newswires αναφέρει επίσης ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης «σταθμίζουν» το ενδεχόμενο ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, με το ποσό του νέου δανείου προς την Ελλάδα να εκτιμάται στα 70 δισ. ευρώ, ωστόσο θα εξαρτηθεί από την τελική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών. Κάνει επίσης λόγο για ανταλλαγή ελληνικού χρέους με νέα ομόλογα διάρκειας 30 ετών.
Ωστόσο, ανώνυμες πηγές σημειώνουν επίσης ότι οι υφιστάμενες προτάσεις που συζητούνται για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας ενδέχεται να οδηγήσουν στην επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires. «Το έγγραφο εργασίας που επεξεργαζόμαστε συνιστά επιλεκτική χρεοκοπία», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος συμμετάσχει στη συνάντηση των αξιωματούχων της Ευρωζώνης.
Η κρατική βοήθεια προς την Ελλάδα θα επεκταθεί για τουλάχιστον 15 χρόνια, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο προσχέδιο της ανακοίνωσης της Ε.Ε. από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
Στο προσχέδιο επίσης αναφέρεται ότι το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό EFSF θα μειωθεί στο 3,5%, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, κάνοντας λόγο για επέκταση του ρόλου του μηχανισμού.
Ακόμη, στέλεχος εθνικής κεντρικής τράπεζας, δήλωσε ότι τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να στηριχθούν από τις ΑΑΑ εκδόσεις του EFSF.
«Αυτό μπορεί να διορθώνει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ. Εάν αυτές οι εγγυήσεις είναι πολύ βραχυπρόθεσμες, ίσως μόνο για κάποιες ημέρες, μόνο και μόνο για τις προστατέψει από μια σύντομη επιλεκτική χρεοκοπία, τότε η έκθεση των φορολογούμενων θα είναι περιορισμένη», δηλώνει αναλυτής της Nomura International, πρώην στέλεχος της ΕΚΤ.
Επίσης, το Dow Jones Newswires αναφέρει, επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο, ότι η επαναγορά χρέους από το EFSF συνεχίζει να αποτελεί επιλογή, καθώς και ότι η λύση που θα συμφωνηθεί από την ευρωζώνη, στόχο θα έχει να αποτρέψει την εξάπλωση της κρίσης.
Ακόμη, τόνισε ότι άλλες προτάσεις που εξετάζονται για το σχέδιο, είναι και η μετακύλιση χρέους. Η ίδια πηγή αναφέρει στο πρακτορείο ότι τα χαμηλότερα επιτόκια για τα δάνεια του EFSF, θα ισχύσουν και για τις Ιρλανδία και Πορτογαλία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου