Mεγάλος αριθμός τουρκικών σκαφών επιφανείας (φρεγάτες O.H.Perry, ΜΕΚΟ-200ΤΝ και πυραυλάκατοι Kilic) και υποβρυχίων Τype 209/1400 απέπλευσαν πριν λίγες ώρες από τον ναύσταθμο της Μαρμαρίδας (Ακσάζ) και βρίσκονται αυτή στην στιγμή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, όπου πραγματοποιούν ασκήσεις θαλάσσιας απαγόρευσης και ανθυποβρυχιακού πολέμου με χρήση πραγματικών πυρών. Στην περιοχή υπάρχει μια ελληνική κανονιοφόρος.
Η περιοχή που ασκούνται είναι η ίδια περιοχή στην οποία πρόκειται να ξεκινήσουν έρευνες για πετρέλαιο οι τουρκικές πετρελαϊκές εταιρείες στις αρχές του 2012. Αυτή την στιγμή το Καστελόριζο έχει αποκοπεί σε στρατηγικό επίπεδο από την Ελλάδα, καθώς η Άγκυρα έχει βγάλει δυσανάλογα μεγάλος αριθμό σκαφών για απλή τακτική άσκηση.
Οπωσδήποτε η χρονική συγκυρία που επέλεξαν οι Τούρκοι για να βγάλουν τόσο μεγάλες δυνάμεις (υπολογίζονται σε περισσότερα από δέκα τα τουρκικά πολεμικά που ασκούνται αυτή την στιγμή) δεν είναι καθόόλου τυχαία. Την ερχόμενη εβδομάδα περνάει στην κυπριακή υτφαλοκρηπίδα το Homer Ferrigton της Noble Εnergy, αλλά θεωρούμε ότι αυτό σχετίζεται περισσότερο με την όποια προσπάθεια να καταδείξουν ότι η κρίση στην Α.Μεσόγειο ανακλαστικά θα επηρεάσει άμεσα το Καστελόριζο.
Πάντως υπάρχει και ένα άλλο στοιχείο που πιθανόν έχει «ερεθίσει» την Άγκυρα. Δύο σκάφη, ανάλογα με το ιταλικό “Εxplora” που είχε αναχαιτίσει του τουρκικό Ναυτικό, εκτελούν εργασίες πόντισης καλωδίων ακριβώς στην ίδια περιοχή που δραστηριοποιήθηκε το ιταλικό σκάφος πριν διακοπούν απότομα οι έρευνές του. Ιδού η σχετική ειδοποίηση:
ZCZC HA09Το C/S Ile de Brehat βρίσκεται αυτήν την στιγμή εντός της Ελληνικής ΑΟΖ, και νοτιοανατολικά της Κρήτης (περίπου στην ίδια περιοχή όπου είχαν δημιουργήσει θέμα τα Τούρκα με το Explora).
081230 UTC SEP 11
IRAKLEIO RADIO NAVWARN 501/11
EASTERN MEDITERRANEAN SEA
WIDER SEA AREA
OF IONIO SEA – KRITIKO SEA
UNDERWATER CABLE LAYING OPERATIONS
BY VESSELS:
C/S ILE DE BREHAT / FOUC AND
C/S PETER FABER / FLEV
FROM 10 SEP TO 15 NOV 11
NEXT UPDATE WITH EXACT TRACKLINE
POSITIONS UPON RECEIPT
OF VESSELS NOTIFICATION REPORTS
WIDE BERTH REQUESTED
NNNN
Παραδόξως δεν έχει εκδοθεί NAVTEX με ίχνος της δραστηριότητας από ελληνικής πλευράς…
Casus Belli: Έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από Τουρκία
Αυτόν που θεωρεί «αδύναμο κρίκο» της τριμερούς σύμπραξης Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ, αποφάσισε να προκαλέσει η Άγκυρα ανοιχτά, για να αλλάξει τα σε βάρος της στρατηγικά δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί αυτή στην στιγμή στην Α. Μεσόγειο: Έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή ανατολικά της Κρήτης, νότια και νοτιοανατολικά της Μεγίστης (Καστελόριζο) πρόκειται να ξεκινήσει η Τουρκία τους πρώτους μήνες του 2012, μετά την ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού της Turkiye Petrolleri Anonim Ortakligi/TPAO, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του defencenet.gr.Η θαλάσσια περιοχή που θα γίνουν οι σεισμικές έρευνες (τριών διαστάσεων) είναι 1.100 χλμ, βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και βέβαια εντός της (δυνητικής) ελληνικής ΑΟΖ (λέμε δυνητικής γιατί ενώ λέμε ότι η υφαλοκρηπίδας μας φτάνει στα βάθη της ανατολικής Μεσογείου… διστάζουμε να ανακηρύξουμε ΑΟΖ!) στην Ανατολική Μεσόγειο.
Λόγω ακριβώς του γεγονότος ότι πρόκειται να γίνουν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και να είναι παράνομες 100% επιλέχθηκε μια τουρκική εταιρεία και όχι εταιρεία ή κοινοπραξία ξένων εταιρειών, οι οποίες θα ήταν νομικά ευάλωτες στην ελληνική αντίδραση.
Έτσι επιλέχθηκε η ίδια η TPAO να κάνει τις έρευνες. Η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις έρευνες είχε δημοσιευθεί στο υπ’ αριθμόν 27.639 Φύλλο της Εφημερίδας της τουρκικής κυβερνήσεως από την ΤΡΑΟ.
Πέρσι το Πίρι Ρέις ανεμπόδιστο προχώρησε σε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα δημιουργώντας, εκτός από τετελεσμένα, και βάση δεδομένων για τον τουρκικό διαγωνισμό.
Εφέτος η κίνηση «αναχαίτισης» του ιταλικού ωκεανογραφικού σκάφους Εxplora, νότια- νοτιοανατολικά της Κρήτης είχε ακριβώς αυτό τον στόχο: Να δείξει ότι είναι περιοχές υπό τουρκικό έλεγχο. Ούτε και τότε απάντησε η ελληνική πλευρά, η τελευταία αντίδραση της οποίας καταγράφεται στην αποστολή πολεμικών σκαφών για την παύση διενέργειας ερευνών στο νορβηγικό ερευνητικό σκάφος τον Οκτώβριο του 2008.
Όπως προείπαμε, η Τουρκία κτυπά στον «αδύναμο κρίκο» ή τουλάχιστον αυτό που νομίζει «αδύναμο κρίκο», στην τριμερή σύμπραξη Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, την Ελλάδα. Γνωρίζει ότι στα βάθη της Α. Μεσογείου τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου εύκολα έξω από τις ακτές του Ισραήλ, και επιλέγει αλλαγή στρατηγικών δεδομένων μεταφέροντας το παιχνίδι στο γήπεδο του αντιπάλου.
Μια κίνηση που θα βοηθήσει την Άγκυρα να βγει από την δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα, αφού τις επόμενες είκοσι ημέρες ή ένα μήνα ή θα πρέπει να κτυπήσει ή να βάλει «την ουρά κάτω από τα σκέλια» και να περιμένει πιο πρόσφορη στιγμή για να ανταποδώσει…
Το ότι η περιοχή που θα γίνουν οι έρευνες βρίσκονται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, δεν χωρά καμία αμφιβολία: Ο ίδιος ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας Ε. Βενιζέλος το είχε τονίσει, αλλά ξεκάθαρη θέση είχε πάρει και το υπουργείο Εξωτερικών. Άρα η κίνηση αυτή της Άγκυρας μπορεί να δώσει λαβή για ελληνική απάντηση πέρα από εκείνη που φαντάζεται…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου