Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Η Ισλαμική Σένγκεν και ο ορυκτός πλούτος της Μεσογείου


Νοέμβριος 2010 και η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα “World Politics Review” δημοσιεύει ανάλυση προάγγελο των όσων έρχονται με την υπογραφή του James M. Dorsey και με τίτλο: Oil and Gas Finds Fueling Tension in Eastern Mediterranean. «Η ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αναμένεται να προκαλέσει ραγδαίες εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή. Η Κύπρος, η Τουρκία, ο Λίβανος καθώς και το Ισραήλ αξιώνουν να έχουν συμμετοχή στα νέα “ενεργειακά σύνορα”».

«Η κατάσταση είναι περίπλοκη, συγκρίνεται με εκείνη στο Περσικό Κόλπο, και η νέα οικονομική συμμαχία Ισραήλ – Κύπρου εγείρει προϋποθέσεις νέων συγκρούσεων. Ο εντοπισμός κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου σε διεθνή ύδατα προσφέρει οικονομικές ευκαιρίες αλλά συμμετέχουν αρκετοί σε αυτές. Ενώ ήδη το Ισραήλ και ο Λίβανος έχουν προειδοποιήσει σχετικά με τα οικονομικά συμφέροντά τους στη περιοχή που έχουν βρεθεί τα κοιτάσματα, το ίδιο κάνει η Τουρκία και οι δύο κοινότητες που ζουν στη Κύπρο».
«Ο Λίβανος έχει εξωτερικό χρέος 50 δις δολάρια, και θεωρεί σαν ευκαιρία την ύπαρξη κοιτασμάτων στη περιοχή. Παράλληλα κατηγορεί το Ισραήλ πως προτίθεται να εκμεταλλευτεί κοιτάσματα που ανήκουν στα χωρικά του ύδατα. Το Ισραήλ αρνείται τον ισχυρισμό και παραδέχεται πως επενδύει στη συνεργασία του με τη Κύπρο στο κοίτασμα του “Λεβιάθαν”. Το “Λεβιάθαν” είναι το μεγαλύτερο από τα κοιτάσματα που υπάρχουν στη περιοχή, και η εκτίμηση είναι πως περιλαμβάνει 16 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων».
«Τα κοιτάσματα βρίσκονται σε διεθνή ύδατα και πιο συγκεκριμένα στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο το Ισραήλ και η Κύπρος έχουν το δικαίωμα να καθορίσουν ΑΟΖ που θα εκτείνεται 200 ναυτικά μίλια πέραν των θαλασσίων συνόρων τους».
«Το Ισραήλ μέσω του υπουργού Ανάπτυξης του έχει προειδοποιήσει ότι “δεν θα διστάσει να κάνει χρήση βίας” για να προστατεύσει τα δικαιώματά του».
Ισλαμική Σένγκεν
24 Νοεμβρίου 2010, ο Ερντογάν επισκέπτεται το Λίβανο και με την άφιξή του εξαπολύει φραστική επίθεση κατά του Ισραήλ, κατηγορώντας το πως δεν επιθυμεί την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και προειδοποιεί πως η ειρήνη στη περιοχή θα ήταν ευεργετική και για τους δικούς του (Ισραήλ) πολίτες.
Την ίδια στιγμή, στηρίζει με δηλώσεις του τον Λίβανο και τονίζει πως θα κάνει ότι περνά από το χέρι του για το καλό του Λιβάνου.
Δύο μέρες μετά, ο Τούρκος Πρωθυπουργός συνεχίζοντας την επίσκεψη και τις συναντήσεις του στο Λίβανο δηλώνει:
«Αν και μιλάμε διαφορετικές γλώσσες σε αυτή την τεράστια γεωγραφική θέση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε μία ιστορία, έναν πολιτισμό και ίδιες αξίες. Να είστε σίγουροι ότι μπορούμε να δώσουμε στο μέλλον μια νέα εικόνα, όλοι μαζί. Είμαστε μέλη ενός πολιτισμού που είναι πολύ σημαντικό για τη περιοχή μας».
«Έχει γίνει ήδη η άρση βίζας μεταξύ της Τουρκίας με τις ακόλουθες χώρες: Ιορδανία, Συρία, Λίβανο και Λιβύη. Δεν πάθαμε και τίποτα. Αντιθέτως διαπιστώσαμε πόσο ασήμαντη ήταν η βίζα».
«Γιατί να μη δημιουργήσουμε μεταξύ μας κάτι παρόμοιο με την ευρωπαϊκή Σένγκεν; Τι μας εμποδίζει; Δεν το καταλαβαίνω».
Απάντηση του Ισραήλ στον Ερντογάν μέσω ανάλυσης
Μία μόλις μέρα μετά τη νέα φραστική επίθεση Ερντογάν και τη δημοσιοποίηση σχεδίου «Ισλαμικής Σένγκεν», η Ισραηλινή εφημερίδα HAARETZ δημοσιεύει ανάλυση με τίτλο: «Όσο η Τουρκία “παγώνει” τις σχέσεις της με το Ισραήλ τόσο περισσότερο εμείς θα κοιτάζουμε προς τα Βαλκάνια» (As Turkey front freezes, Israel looks to warming Balkan ties)
Η συγκεκριμένη ανάλυση έκανε αναφορά στις σχέσεις και κυρίως στις προοπτικές αυτών μεταξύ Ισραήλ – Ελλάδας και Ισραήλ – Βουλγαρίας.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις συμφωνίες που ήδη είχαν τότε υπογραφεί και αφορούσαν τις Ένοπλες Δυνάμεις, το Τουρισμό, την Οικονομία και την Ανάπτυξη.

Τι μεσολάβησε από τότε
Η λεγόμενη και «αραβική άνοιξη» έφερε τα πάνω – κάτω στις σχέσεις Συρίας – Τουρκίας, οι όποιες προσπάθειες έχουν γίνει ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας – Ισραήλ δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα, ενώ πρόσφατα η Ρωσία έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα τονίζοντας πως έχει συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και ουσιαστικά άφησε να εννοηθεί πως αυτά συμπλέουν με εκείνα της Ελλάδας και της Κύπρου.
Η Τουρκία, προχθές απείλησε ανοιχτά την Κύπρο σχετικά με την εξόρυξη φυσικού αερίου ανοιχτά της νήσου, ενώ απάντηση στην Άγκυρα δεν έστειλε σήμερα μόνο η Κύπρος, αλλά και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών (μάλιστα “σκληρή” δήλωση) μέσω του εκπροσώπου του κ. Δελαβέκουρα.
Πρόσφατα σε δημοσίευμα της η Ισραηλινή εφημερίδα JERUSALEM POST αποκάλυψε πως το Τελ Αβίβ εξετάζει το ενδεχόμενο να υποστηρίξει τους Κούρδους στους αγώνες τους για αυτονομία, την ώρα που η Τουρκία εξετάζει το ίδιο για τους Παλαιστίνιους. Ο αγώνας των Κούρδων στο εσωτερικό της Τουρκίας έχει ενταθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα με συνέπεια δεκάδες νεκρούς τούρκους στρατιώτες.
Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή δείχνει ιδιαίτερα τεταμένη, ενώ οι ΗΠΑ δείχνουν να «παγώνουν» τη διπλωματική τους δραστηριότητα στα Βαλκάνια και να στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε Μέση Ανατολή και Κυπριακό. Κάτι που μόνο απαρατήρητο δεν μπορεί να περάσει ως γεγονός είναι το ότι εταιρίες των ΗΠΑ συμμετέχουν στην εξόρυξη φυσικού αερίου ανοιχτά της Κύπρου, ενώ σύμφωνα με τον τεχνικό συνεργάτη των ΕΛΠΕ, κο Κωνοφάγο, κατά την αναζήτηση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου νότια της Κρήτης από αμερικανικές εταιρίες, εντοπίστηκαν 16 τρισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου!
Μάλιστα όπως ο ίδιος ο κος Κωνοφάγος τόνισε χαρακτηριστικά, στη περίπτωση που η Ελλάδα τακτοποιήσει την οικονομική της ζώνη όπως έκανε η Κύπρος θα λύσει το πρόβλημά της για τα επόμενα 100 χρόνια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου