Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Το πόρισμα-βόμβα που κρύβει το σύστημα!






Το σκάνδαλο των υποβρυχίων: Δημοσιεύουμε «κατ’ αποκλειστικότητα» το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής. Οπως θα δείτε, αν αυτά τα έγραφε ένα πόρισμα για κάποιους από τον σωρό του «κανένα», θα είχαν τώρα φυλακιστεί και δεν θα ξανάβλεπαν ελεύθερη κίνηση έξω από τα κάγκελα. Ο τραγέλαφος είναι έντονος. Τα γράφουν οι βουλευτές και επικαλούνται τον Μακρυγιάννη, τον Ηράκλειτο και τον ανώνυμο συγγραφέα της «Ελληνικής Νομαρχίας».
Και έξω από τη Βουλή το «κίνημα» των αγανακτισμένων, των «Κανένας», δεν μπαίνει πια στον κόπο να τα διαβάσει, γιατί κρίνοντας από τα ΜΗ αποτελέσματα και τα τελικά κουκουλώματα από άλλους και όχι από τους συντάκτες του πορίσματος ΔΕΝ τους πιστεύει. Υπογραμμίζουμε τον τραγέλαφο που δημιουργήθηκε με ΑΠΟΛΥΤΗ ευθύνη του πολιτικού συστήματος δημοσιεύοντας αντί προλόγου στο πόρισμα-καταπέλτη για τη λεηλασία και των υποβρυχίων τμήμα από τη διακήρυξη των «αγανακτισμένων».
Ο φάκελος δικαιώνει όσα γράφουν οι «αγανακτισμένοι» στη διακήρυξη, αλλά δείχνει και ότι υπάρχουν δυνάμεις στο πολιτικό σύστημα που μπορούν να διαβούν τον Ρουβίκωνα και να τεθούν στο πλευρό των πολιτών που θέλουν «σύνταμα και νόμους και όχι κυβέρνηση με το έτσι θέλω». Δείτε τη διακήρυξη, διαβάστε και το πόρισμα και θα διαπιστώσετε πόσο δίκιο έχουν. Το να μην καούν τα χλωρά μαζί με τα ξερά είναι «λεπτομέρεια» και ας φροντίσουν τα χλωρά να απομακρυνθούν πριν τα φτάσουν οι φλόγες… Οι βουλευτές στο πόρισμα επικαλούνται από Μακρυγιάννη, Ηράκλειτο και «Ελληνική Νομαρχία» τις φράσεις:
• «Δεν ήθελα χρήματα και βιο, ήθελα σύνταμα δια την πατρίδα μου, να κυβερνηθή με νόμους κ’ όχι με το ‘‘έτζι θέλω’’.» (Μακρυγιάννης)
«Κ’ εμείς χωρίς νόμους δεν πάμε ομπρός και δεν μας γνωρίζουν και τα’ άλλα τα έθνη. Θα μας λένε κλέφτες και παντίδους.» (Μακρυγιάννης)
• «Μάχεσθαι χρὴ τὸν δῆμον ὑπὲρ τοῦ νόμου ὅκωσπερ τείχεος.» (Ηράκλειτος)
Ομοίως και ο ανώνυμος συγγραφέας της «Ελληνικής Νομαρχίας» υπογραμμίζει ότι η διαφθορά επέρχεται όταν: «Ο καιρός και η πολυτέλεια αδυνατίζουν την ενέργειαν των νόμων και αρχίζει το μέγα κτίριον να τρέμη και η πολιτεία βαδίζει προς τον θάνατον».
Η διακύρηξη του... Κανένα
ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΟΥ,
ΕΙΜΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΟΝΟΜΑΣΑΝΕ "ΚΑΝΕΝΑΣ", ΤΟ 75% ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. ΖΩ, ΚΑΤΟΙΚΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΜΕ ΕΣΑΣ.  ΠΕΡΝΑΩ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΦΡΙΚΗ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙΡΟ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΕΝΑ  ΒΑΡΙΑ ΑΡΡΩΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ.
ΕΙΜΑΙ Ο «ΚΑΝΕΝΑΣ», ΕΝΑΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ, ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΑΝ ΤΟΛΜΟΥΣΕ ΚΑΙ ΕΒΓΑΙΝΕ «ΦΑΤΣΑ ΚΑΡΤΑ» ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΤΕΙ ΘΑ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΑΝ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ «ΓΡΑΦΙΚΟ» ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΕΠΑΓΓΕΛΤΟΙ, ΑΝΙΚΑΝΟΙ, ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ (ΟΙ ΚΑΤ’ ΕΜΑΣ ΧΟΥΝΤΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ) ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΕΞΑΠΤΕΡΥΓΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΦΙΛΙΚΗ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ.
ΕΙΜΑΙ Ο «ΚΑΝΕΝΑΣ» ΠΟΥ ΒΙΩΝΕΙ Ο,ΤΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ «ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ» ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΕΝΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΘΑ ΒΓΕΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΒΑΘΥΤΑΤΑ ΑΡΡΩΣΤΟ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ «ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ» ΣΥΣΣΩΜΟ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΝΟΜΙΜΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΑΦΟΥ ΤΟΥ ΥΠΕΡ-ΤΟΝΙΣΕΙ ΠΩΣ Ο,ΤΙ ΕΙΧΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΕΔΩΣΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΥΧΟΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΑΠΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ –ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΗΜΕΡΑΣ– ΤΩΝ ΤΥΧΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΑΠΟΒΑΙΝΕΙ ΕΠΙΖΗΜΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ.
ΕΙΜΑΙ Ο «ΚΑΝΕΝΑΣ», ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΧΡΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΑΜΠΕΛΩΝ –ΑΛΛΟΣ ΛΙΓΟ, ΑΛΛΟΣ ΠΟΛΥ– ΒΙΑΣΑΝ ΔΥΝΑΣΤΕΥΣΑΝ, ΕΚΛΕΨΑΝ ΛΗΣΤΕΨΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ.
ΕΙΜΑΙ Ο «ΚΑΝΕΝΑΣ» ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΕΙ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΛΥΠΑΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΛΑΜΟΓΙΑ… ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΚΡΑΤΟΥΝΤΕΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΟΜΕΝΟΙ/ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΟΜΕΝΟΙ. ΕΙΜΑΙ Ο «ΚΑΝΕΝΑΣ» ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΣΕ ΕΣΑΣ ΟΛΟΥΣ ΚΑΛΕΣΜΑ ΝΑ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΘΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΜΕ ΤΑΧΙΣΤΑ ΣΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟ ΖΗΜΙΟΓΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ. ΕΙΜΑΙ Ο «ΚΑΝΕΝΑΣ», Ο ΟΠΟΙΟΣ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΛΕΣΕΙ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΑ ΠΙΕΣΟΥΜΕ, ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΑΣ ΧΩΡΑ. ΕΙΜΑΙ Ο «ΚΑΝΕΝΑΣ», ΕΝΑΣ «ΚΑΝΕΝΑΣ», ΕΝΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΡΧΗΣ, ΕΝΑΣ ΓΟΝΙΟΣ, ΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ, ΕΝΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ, ΠΟΥ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΤΑ ΧΡΕΗ, ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ!
ΕΙΜΑΙ Ο «ΚΑΝΕΝΑΣ» ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙ ΤΙΣ ΒΙΑΣΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΜΙΣΜΕΝΕΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ! ΕΛΑΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΥΤΟ, ΕΝΑ ΚΙΝΗΜΑ ΑΓΝΟ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΘΑ «ΚΥΝΗΓΗΣΕΙ» ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ. ΕΙΜΑΙ Ο «ΚΑΝΕΝΑΣ» ΠΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΞΕΣΗΚΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΔΙΧΩΣ ΜΕΛΛΟΝ ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΑΣ Π[ΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ! ΤΟ «ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΝΕΝΑ» ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΡΩΜΑ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΑΜΠΕΛΕΣ! ΤΟ «ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΝΕΝΑ» ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ, ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ/ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥΣ ΘΕΣΜΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΜΑΣ ΖΩΗΣ, ΑΝΔΡΩΝΕΤΑΙ/ΕΠΑΝΔΡΩΝΕΤΑΙ, ΘΑ ΦΑΝΕΡΩΘΕΙ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΑ ΗΝΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΩΣ ΜΙΑ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΗ «ΒΡΩΜΑ» ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΘΑ ΠΡΟΣΑΠΑΘΗΣΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΛΥΣΕΙΣ, ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ, ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ ΚΙ ΕΝΑ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.
ΕΛΛΗΝΕΣ, ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΑΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΠΙΚΡΕΣ, ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΑΠΕΙΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ, ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΕΙΠΕ ΟΤΙ «ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ»!!!! ΕΜΕΙΣ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΠΩΣ «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΦΥΓΕΤΕ», ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ! ΕΛΛΗΝΕΣ, (ΜΕΤΑΞΥ ΠΟΛΛΩΝ) Κ Α Τ Α Γ Γ Ε Λ Λ Ο Υ Μ Ε ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ:
A) ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ (ΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΝΤΑ ΜΑΝΔΥΑ) ΣΕ «ΧΟΥΝΤΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ» ΚΑΙ «ΣΤΗΜΕΝΕΣ» ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΟΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΑΝ ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΧΟΝΤΑΣ ΠΑΝΤΑ ΩΣ ΠΡΟΦΑΣΗ ΤΗΝ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΠΑΡΑΦΡΑΣΑΝΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙΩΣΑΝΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 1983.
Β) ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΟ ΓΙΓΑΝΤΩΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ/ΚΡΑΤΟΣ ΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ «ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ» ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ (Α).
Γ) ΥΠΟΘΑΛΨΗ & ΑΘΩΩΣΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ «ΠΟΝΗΡΕΣ», ΨΕΥΔΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΟΠΩΣ ΟΙ ΠΕΡΙΦΗΜΕΣ «ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ», ΛΟΙΠΕΣ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΜΟΡΦΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΠΡΟΦΑΣΙΖΟΜΕΝΟΙ ΠΑΝΤΑ ΔΗΜΟΚΤΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ / ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
Δ) ΜΗ ΕΞΥΧΝΙΑΣΗ (ΠΑΡ’ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΨΕΥΔΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΟΥΣ) ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ  ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ… ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΟΣΚΩΤΑ, ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΧΡΗΜΑΤΗΣΤΗΡΙΟΥ, ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ, ΣΚΑΝΔΑΛΟ… ΣΚΑΝΔΑΛΟ… ΣΚΑΝΔΑΛΟ (ΜΕΓΑΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΩΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ).
Ε) ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΜΙΖΩΜΑ, ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΛΟΓΟΥ ΧΑΡΗ ΥΓΕΙΑ Κ.ΛΠ. ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ, ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ, ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ & ΑΛΛΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ, Μ.Κ.Ε., ΧΟΡΗΓΙΕΣ, ΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ, ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΕΣΟΔΩΝ.
ΣΤ) ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΑΨΕΙΣ ΔΑΝΕΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΥΠΟΠΤΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
Η) ΚΑΘΕΣΤΩΣ «ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ», ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΕΣΠΙΣΕ ΚΑΙ ΔΙΑΙΩΝΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΡΩΜΕΝΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΟΥ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ (Α) & (Β) ΛΕΙΤΟΥΓΗΣΑΝΕ ΩΣ ΝΟΘΕΙΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΔΕΔΗΛΩΜΕΝΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ.
Θ) ΚΑΤΑΒΑΡΑΘΡΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΥΝΑΣΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΠΟΥ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΧΕΙ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΥΨΗΛΗ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΑΔΙΑΚΟ «ΣΒΗΣΙΜΟ» ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ.
Ι) ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ & ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΥΠΕΡ-ΜΑΡΚΕΤ, MALLS & ΛΟΙΠΩΝ ΜΟΝΟΠΟΛΙΩΝ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΛΕΟΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝΕ ΩΣ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΡΤΕΛ ΚΑΤΑΔΥΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΤΣΕΠΗΣ ΤΟΥ ΦΤΩΧΟΥ ΠΛΕΟΝ ΕΛΛΗΝΑ.
ΙΑ) ΥΠΕΡ-ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ (Β).
ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ «ΤΙ» Ή «ΠΟΙΟΣ» ΕΣΠΡΩΞΕ ΣΤΟ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΜΑΣ. ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ, ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ. ΤΟ ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΘΑ ΤΟ ΜΑΘΕΤΕ ΟΛΟΙ ΣΥΝΤΟΜΑ. ΗΔΗ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟΥΣ «ΘΕΣΜΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ» & ΑΛΛΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΜΑΣ ΤΗΝ «ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ».
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ,
«ΚΑΝΕΝΑΣ»... ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ
Tο καυτό πόρισμα για τον Ακη
Από την ένορκη κατάθεση του κ. Μαϊτού, προϊσταμένου της Π.Δ. ΣΔΟΕ Αττικής που διενεργεί έρευνα για το πόθεν έσχες του πρώην Υπουργού, σε συνδυασμό με όσα συνάγονται από τα μεταβιβαστικά συμβόλαια που αναζήτησε η Επιτροπή από το Υποθηκοφυλακείο Αθηνών προκειμένου να διερευνήσει πληρέστερα τα στοιχεία που ανέκυψαν από το περιεχόμενο της καταθέσεως του κ. Μαϊτού, προκύπτουν οι ακόλουθες βάσιμες και σοβαρές κατά την άποψη της Επιτροπής ενδείξεις για την τέλεση των αδικημάτων του ν. 3691/2008, όπως ίσχυε κατά τα κρίσιμα χρονικά διαστήματα που κάθε επί μέρους ενέργεια έλαβε χώρα.
Ε.3 Οι πράξεις που τελέστηκαν μετά τις αναφερθείσες στο προηγούμενο κεφάλαιο χρηματικές εισροές (για τις οποίες υπάρχουν επαρκείς και σοβαρές ενδείξεις ότι προέρχονται από εγκληματική ενέργεια - κακουργηματική δωροδοκία κατ’ εξακολούθηση) και για τις οποίες προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις ότι εντάσσονται στις τιμωρούμενες από τις διατάξεις του Ν. 3691/2008 πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Όπως ήδη έχει αναπτυχθεί, η εταιρεία Torcaso Investment Ltd, με διαδοχικά εμβάσματα κατά τη χρονική περίοδο από 1/11/1999 μέχρι 10/3/2000 έλαβε συνολικά ποσό 7.706.940,57 δολαρίων Η.Π.Α. με καταθέσεις ποσού 6.700.000 δολαρίων από την τράπεζα Morgan Stanley Ζυρίχης μέσω ανώνυμου τροφοδότη λογαριασμού, ποσού 420.000 δολαρίων την 10/3/2000 με εντολέα την εταιρεία Μorelia Trading SA. μέσω της Τράπεζας Gredit Lyonnais Suisse και ποσού 586.940,57 δολαρίων, ισόποσο καταθέσεως 200.000.000 δραχμών που έγινε την 10/3/2000.
Επίσης, έχουν ήδη αναφερθεί οι ενδείξεις που συνδέουν την εταιρεία Torcaso με τον ελεγχόμενο πρώην Υπουργό, της οποίας δικαιούχος από την ίδρυσή της 3/8/1999 μέχρι τουλάχιστον την 8/10/2010 ήταν ο Νικόλαος Ζήγρας, πρώτος εξάδελφος του ελεγχόμενου πρώην Υπουργού, και σύμφωνα με τις ενδείξεις άμεσος συνεργός του σε μια τουλάχιστον επί μέρους πράξη. Εκπρόσωπος της εταιρείας Torcaso στην Ελλάδα και το πρόσωπο που διενεργούσε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές της Τorcaso, σύμφωνα με την κατάθεση του Νικολάου Μαϊτού, που επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της εκθέσεως της Τράπεζας Ελλάδος της 22/9/2010, ήταν η κ. Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, λογίστρια, συνδεόμενη με στενή φιλία και συνεργασία με τον ελεγχόμενο ως ύποπτο δωροδοκίας πρώην Υπουργό.
Η εταιρεία Τorcaso προέβη σε δήλωση έναρξης δραστηριότητας στην Ελλάδα την 15/10/1999 και σε δήλωση διακοπής την 30-4-2007 μόλις πωλήθηκαν τα ακίνητα που είχε αποκτήσει στην κυριότητά της. Οι περισσότερες ενδείξεις συντείνουν στο γεγονός ότι η Τorcaso ως νομικό πρόσωπο δεν είχε καμιά αυτοτέλεια, αλλά ιδρύθηκε για να χρησιμοποιηθεί ως μέσο εισόδου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα του προϊόντος της κακουργηματικής δωροδοκίας, έγκλημα για την τέλεση του οποίου υπάρχουν επαρκείς και σοβαρές ενδείξεις, και αμέσως μετά ως μέσο για τη νομιμοποίησή του με την αγορά ακινήτων, ώστε να αποκτήσει στη συνέχεια από την πώλησή τους «καθαρό» το τίμημα (η τύχη του οποίου είναι αμφίβολη σύμφωνα με τα πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδος στην από 22-9-2010 έκθεσή της) ο ουσιαστικός δικαιούχος και περιουσιακά ωφελούμενος ελεγχόμενος πρώην Υπουργός. Ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης της Τorcaso, πρώτος εξάδελφος του ελεγχόμενου πρώην Υπουργού, ο οποίος δεν είχε εμφανή οικονομική δραστηριότητα (ο μάρτυρας Μαϊτός κατέθεσε ότι «δεν είχε καμιά ανάμιξη), είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις παρένθετο πρόσωπο, όπως και η κ. Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, η οποία προέβαινε στις επί μέρους οικονομικές συναλλαγές όχι μόνο για την εταιρεία Torcaso, αλλά και για την εταιρεία NOBILIS, ενδιάμεση ιδιοκτήτρια ενός εκ των ακινήτων που περιήλθε το 2010 στην κυριότητα της συζύγου του πρώην Υπουργού.
Η στενή σύνδεση των παραπάνω προσώπων με τον ελεγχόμενο πρώην Υπουργό και η τελική κατάληξη μέρους τουλάχιστον των χρημάτων που εισήλθαν μέσω της Torcaso στη νόμιμη κυκλοφορία του χρήματος στον ίδιο τον ελεγχόμενο πρώην Υπουργό και στη σύζυγό του παρέχει τις αναγκαίες ενδείξεις ότι η εταιρεία Τorcaso χρησιμοποιήθηκε ως προκάλυμμα για να καταστρατηγηθεί ο νόμος, να αποσυνδεθεί το χρήμα από την παράνομη πράξη από την οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, προήλθε, ώστε να επανενταχθεί νόμιμα στην περιουσιακή επιρροή του ελεγχόμενου πρώην Υπουργού. Υπάρχουν επομένως επαρκείς και σπουδαίες ενδείξεις ότι η εταιρεία Τorcaso στερείται ουσιαστικής νομικής προσωπικότητας (όπως άλλωστε είναι σχεδόν δεδομένο για το μόρφωμα των εξωχωρίων εταιρειών), όπως στερείται πραγματικής σύνδεσης με αυτήν ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης της μέχρι τουλάχιστον την 8-10-2010 πρώτος εξάδελφος του πρώην Υπουργού, Εμμανουήλ Ζήγρας.
Ε.3.1 Η αγορά το έτος 1999 και η πώληση ακινήτου το έτος 2007 στην οδό Κηφισίας 7 και Αιτωλίας από την εταιρεία Torcaso και η θέση του εισπραχθέντος τιμήματος των 6.000.000 ευρώ σε «αφάνεια», ενέργεια κατά την οποία διαπράχθηκε αυτοτελώς και το αδίκημα της φοροδιαφυγής.
Η αγορά τον Νοέμβριο του 1999 ενός ακινήτου στην οδό Κηφισιάς 7 και Αιτωλίας στην Αθήνα από την εταιρεία Τorcaso, το οποίο στη συνέχεια πωλήθηκε το έτος 2007 στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου, αποτελεί την πρώτη πράξη διάθεσης μέρους του ποσού που κατά τις προαναφερθείσες ενδείξεις προέρχεται από την τέλεση του εγκλήματος της παθητικής δωροδοκίας από τον ελεγχόμενο πρώην Υπουργό.
Κατά την κατάθεσή του ο κ. Νικόλαος Μαϊτός αναφέρθηκε (σελίδα 10) στο ότι «[…] Εμείς αυτή τη στιγμή διερευνούμε τα ποσά που φέρεται η κυπριακή Τorcaso να έχει μεταφέρει στην Ελλάδα για τις διάφορες αγοραπωλησίες που έχει κάνει αλλά και τα εμβάσματα που έχει δεχθεί η μαμά εταιρεία στην Κύπρο από ελβετικές τράπεζες». Στη συνέχεια, καταθέτει (σελίδα 13) ότι η Τorcaso αγόρασε από την εταιρεία ΑΕ Ξενοδοχειακή Οικοδομική εταιρεία International Palaca Hotel –είναι εταιρίες του Ομίλου Μπάμπη Βωβού– επί της Κηφισίας 7 έχει αγοράσει 3 ακίνητα. Ακίνητο 5ου ορόφου αντί 600.000.000 δρχ. Ακίνητο επίσης πέμπτου ορόφου αντί 700.000.000 δρχ. Το 1999 όλα αυτά. Θέσεις στάθμευσης στο τέταρτο υπόγειο του ίδιου κτηρίου αντί 100.000.000 δρχ.» Κατέθεσε τέλος (σελίδα 14): «Αυτά τα κτήρια –αυτό δηλαδή στην Κόμνα Τράκα και τα τρία ακίνητα στη λεωφόρο Κηφισίας– είναι αυτά που αγόρασε το 2007 η Μονή Βατοπεδίου. Τα έχει αγοράσει από την Torcaso η Μονή. Υπάρχουν συμβόλαια αγοράς με συνολικό τίμημα τα μεν τρία πρώτα στη λεωφόρο Κηφισίας 6 εκατ. €, το δε δεύτερο στην Κόμνα Τράκα αντί 3,7 εκατ. €. Αυτό βέβαια ανακατασκευάστηκε. Γκρεμίστηκε και φτιάχτηκε από την αρχή από την ίδια εταιρεία, η οποία είχε αναλάβει τις επισκευές στο σπίτι στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου…»
Η Επιτροπή ζήτησε από το Υποθηκοφυλακείο Αθηνών τα συμβόλαια που καταρτίστηκαν για τις αγορές και πωλήσεις των ακινήτων που αναφέρθηκαν από τον μάρτυρα Νικόλαο Μαϊτό. Από τα συμβόλαια αυτά, σε συνδυασμό με τα λοιπά στοιχεία, συνάγονται επαρκείς ενδείξεις για την τέλεση, κατά στάδια, από φυσικά και νομικά πρόσωπα εγκλημάτων που τιμωρούνται από την ισχύουσα νομοθεσία για το ξέπλυμα χρήματος, με την ηθική τουλάχιστον αυτουργία του ελεγχομένου πρώην Υπουργού, ο οποίος δεν προκύπτει ως αυτουργός συγκεκριμένης πράξεως, αλλά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ταυτίζεται με το ωφελούμενο πρόσωπο, για την απόκτηση και μεταβίβαση του συγκεκριμένου ακινήτου, προκειμένου να χαθούν τα ίχνη του χρήματος.
Την 15-10-1999, όπως έχει ήδη αναφερθεί, και από τις διαπιστώσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και κατατέθηκε από τον Νικόλαο Μαϊτό, η εταιρεία Τorcaso υπέβαλε δήλωση έναρξης εργασιών στην Ελλάδα και όρισε ως εκπρόσωπό της την κ. Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, λογίστρια. Δεν ορίστηκε ο φερόμενος ως πραγματικός ιδιοκτήτης Εμμανουήλ Ζήγρας. Την 18-11-1999, στο Ν. Ψυχικό Αττικής και στα γραφεία της ομόρρυθμης εταιρείας ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΩΒΟΣ, καταρτίστηκαν τρία συμβόλαια αγοραπωλησίας οριζοντίων ιδιοκτησιών. Το με αριθμό 7.796/18-11-1999 συμβόλαιο της συμβολαιογράφου Αθηνών Παρασκευής Αρ. Θεοδωράκου, το υπ αριθμ. 4201/18-11-1999 της συμβολαιογράφου Αθηνών Βικτωρίας Παπαευαγγέλου και το υπ αριθμ. 2.231/18-11-1999 συμβόλαιο του συμβολαιογράφου Αθηνών Θεοδώρου Σγουμπόπουλου.
Με το πρώτο από αυτά (7.796/18-11-1999) μεταβιβάστηκε στην εταιρεία Τorcaso, η οριζόντια ιδιοκτησία με τα στοιχεία 1α του πέμπτου ορόφου, επιφανείας 1.000 τ.μ. αντί τιμήματος 700.000.000 δραχμών (αντικειμενικής αξίας 297.198.720 δραχμών). Το συμβατικό τίμημα καταβλήθηκε κατά μεν το ποσό των 375.000.000 δραχμών με την παράδοση οπισθογραφημένης της με αριθμό 0063860-9 επιταγής σε διαταγή της αγοράστριας που εκδόθηκε από τον λογαριασμό της στην Τράπεζα Κύπρου. Κατά το υπόλοιπο ποσό πιστώθηκε σε τρεις δόσεις καταβλητέες, της πρώτης ποσού 162.500.000 δραχμών μέχρι την 31-12-1999, της δεύτερης ποσού 82.500.000 δραχμών μέχρι την 29η Φεβρουαρίου 2000 και της τρίτης ποσού 80.000.000 δραχμών μέχρι την 30ή Απριλίου 2000.
Με το δεύτερο από αυτά (4202/18-11-1999) μεταβιβάστηκε στην εταιρεία Τorcaso η οριζόντια ιδιοκτησία με τα στοιχεία 1β του πέμπτου ορόφου, επιφανείας 964 τ.μ. αντί τιμήματος 600.000.000 δραχμών (αντικειμενικής αξίας 226.328.256 δραχμών). Το συμβατικό τίμημα καταβλήθηκε κατά μεν το ποσό των 325.000.000 δραχμών με την παράδοση οπισθογραφημένης της με αριθμό 0063859-5 επιταγής σε διαταγή της αγοράστριας που εκδόθηκε από τον λογαριασμό της στην Τράπεζα Κύπρου. Κατά το υπόλοιπο ποσό πιστώθηκε σε τρεις δόσεις καταβλητέες, της πρώτης ποσού 137.500.000 δραχμών μέχρι την 31-12-1999, της δεύτερης ποσού 68.750.000 δραχμών μέχρι την 29η Φεβρουαρίου 2000 και της τρίτης ποσού 68.750.000 δραχμών μέχρι την 30ή Απριλίου 2000.
Με το τρίτο από αυτά (2.231/18-11-1999) μεταβιβάστηκαν στην εταιρεία Τorcaso είκοσι δύο (22) οριζόντιες ιδιοκτησίες, θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων στο Δ΄ υπόγειο του σταθμού αυτοκινήτων του ίδιου αντί τιμήματος 100.000.000 δραχμών (αντικειμενικής αξίας 10.648.000 δραχμών). Το συμβατικό τίμημα των 100.000.000 δραχμών καταβλήθηκε με την παράδοση οπισθογραφημένης της με αριθμό 0063858-7 επιταγής σε διαταγή της αγοράστριας που εκδόθηκε από τον λογαριασμό της στην Τράπεζα Κύπρου.
Σε όλα τα συμβόλαια αναφέρεται ότι οι πωλούμενες ιδιοκτησίες είναι μισθωμένες στην εταιρεία ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΩΒΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. με σύμβαση μίσθωσης που καταρτίστηκε την 13-Οκτωβρίου 1999, με δικαίωμα της μισθώτριας για περαιτέρω υπεκμίσθωση, με παροχή εγγυήσεως για 10ετή διάρκεια της μισθώσεως, ότι η μίσθωση εκχωρείται στην αγοράστρια και ότι από 1ης Μαΐου 2000 θα καταβάλλεται το μίσθωμα. Συνολικά, το ποσό του μηνιαίου μισθώματος ανέρχονταν σε (7.775.000 + 6.665.000 + 602.000) 15.017.000 δραχμές.
Τα στοιχεία από τα οποία προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις για τον χαρακτηρισμό της παραπάνω συναλλαγής ως ύποπτης, κατά την έννοια του νόμου, διότι χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από τα ποσά που προήλθαν από τη σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις προηγηθείσα δωροδοκία που αποτελεί εν προκειμένω το βασικό έγκλημα και έγιναν με σκοπό τη νομιμοποίησή τους, είναι κατά την εκτίμηση της Επιτροπής τα ακόλουθα:
• Η εισροή στον λογαριασμό της Torcaso στην Κύπρο, με έμβασμα προερχόμενο από τη Morgan Stanley ποσού 4.500.000 δολαρίων την 1/11/1999.
• Η μεταφορά ποσού 4.300.000 δολαρίων από τον λογαριασμό της Τorkaso στην Τράπεζα Κύπρου στη Λευκωσία στο κατάστημα της Τράπεζας Κύπρου Αθηνών, την 15/11/1999.
• Η σύνταξη τριών συμβολαίων την ίδια ημέρα 18/11/1999, μεταξύ των ίδιων προσώπων ως συμβαλλομένων (πωλήτρια εκπροσωπούμενη από το ίδιο πρόσωπο τον κ. Χαράλαμπο Βωβό, συμβαλλόμενο με περισσότερες ιδιότητες - αγοράστρια εκπροσωπούμενη από τον ίδιο δικηγόρο Κύπρου και κάτοικο Κύπρου Σπύρο Χατζηνικολάου) για το ίδιο ουσιαστικά ακίνητο, ολόκληρο τον πέμπτο όροφο του κτηρίου επιφανείας 2000 τ.μ. περίπου και 22 θέσεις στάθμευσης στο Δ΄ υπόγειο του ιδίου κτηρίου. Τα συμβόλαια καταρτίστηκαν από διαφορετικούς συμβολαιογράφους, σε όλα δε παρίσταται για λογαριασμό της αγοράστριας η ίδια δικηγόρος. Το γεγονός ότι τα παραπάνω συμβόλαια μεταγράφηκαν την 1-12-1999, 17-12-1999 και 23-12-1999 πιθανόν είναι τυχαίο μπορεί όμως και να στοχεύει στη διάσπαση της συναλλαγής που η συνολική της αξία ήταν 1.400.000.000 δραχμές. Στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος της 22/9/2010 (σελίδα 5) αναφέρεται ότι με το υπ’ αριθμ. 54027/14-10-1999 συμβόλαιο η Ιερά Μονή Βατοπεδίου αγόρασε τον Δ’ όροφο του ίδιου κτηρίου 1964 τ.μ. και 28 θέσεις στάθμευσης αντί 2.000.000.000 ευρώ. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτουν ενδείξεις που απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση για ύποπτη συναλλαγή, γιατί με τη λογική προσέγγιση των δεδομένων αυτών δημιουργείται εύλογα η απορία για ποιον λόγο η πωλήτρια να συμπράξει σε τρία συμβόλαια για το ίδιο ουσιαστικά αντικείμενο, όταν όμοιο αντικείμενο είχε μεταβιβάσει μόλις ένα μήνα πριν με ένα συμβόλαιο.
• Η καταβολή του τιμήματος με επιταγές συρόμενες από τον λογαριασμό στον οποίο είχε γίνει την 15/11/1999 μεταφορά ποσού 4.300.000 δολαρίων. Η καταβολή της πρώτης δόσης (που είχε συμφωνηθεί μέχρι 31-12-1999) έγινε επίσης με την έκδοση επιταγών από τον ίδιο λογαριασμό στον οποίο είχε γίνει η μεταφορά του ποσού των 4.300.000 δολαρίων όπως προκύπτει από την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου παρατίθεται ανάλυση των κινήσεων του λογαριασμού. (Σελίδες 14 και 15 της από 22/9/2010 εκθέσεως) από την οποία προκύπτει ότι την 18/1/2000 γίνεται μεταφορά ποσού 955.361,59 ευρώ από τον λογαριασμό σε δολάρια στον λογαριασμό σε ευρώ της Torcaso στην Τράπεζα Κύπρου Αθηνών και την ίδια ημέρα (18/1/2000) εκδίδονται δύο επιταγές μία ποσού 162.500.000 δραχμών και μία ποσού 137.500.000 δραχμών, με τις οποίες εξοφλήθηκε η πρώτη δόση του πιστωθέντος τιμήματος για την παραπάνω αγορά, οι οποίες εισπράχθηκαν από την Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική.
• Η μεταφορά του ποσού των 955.361,57 ευρώ την 18/1/2000 συνδέεται με την κατάθεση της 10/1/2000 ποσού 1.200.000 δολαρίων από την Τράπεζα Μorgan Stanley στον λογαριασμό της Torcaso στην Κύπρο.
• Την 10/3/2000, όπως έχει αναφερθεί, στον λογαριασμό της Torcaso στην Τράπεζα Κύπρου στην Αθήνα, γίνεται κατάθεση ποσού 586.940,57 δολαρίων με έμβασμα από την Κύπρο όπου η Τorcaso κατέθεσε το ισόποσο σε δραχμές (200.000.000). Το ποσό αυτό εισέρχεται στον λογαριασμό την 10-2-2000 και την 16-3-2000 εκδίδονται δύο επιταγές ποσού 68.750.000 δραχμών και 82.500.000 δραχμών σε διαταγή της Τοrcaso που εισπράχθηκαν από τον Χαράλαμπο Βωβό (Δεν διευκρινίζεται στην έκθεση της τράπεζας ατομικά ή για λογαριασμό της πωλήτριας) σε εξόφληση της δεύτερης δόσης που πιστώθηκε.
• Την 2/5/2000 γίνεται μεταφορά ποσού 354.743,95 ευρώ από την Κύπρο (έχει προηγηθεί κατάθεση 1.000.000 δολαρίων στις 7/3/2000 από τη Morgan Stanley) και την 3/5/2000 εκδίδονται δύο επιταγές ποσού 68.750.000 δραχμών και 80.000.000 δραχμών σε διαταγή της Τοrcaso που εισπράχθηκαν από τον Χαράλαμπο Βωβό σε εξόφληση της τρίτης δόσης που πιστώθηκε.
Η πώληση του ακινήτου αυτού το 2007 στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου (με ένα συμβόλαιο που καταρτίστηκε στη Θεσσαλονίκη, το υπ’ αριθμ. 1675/24-1-2007 της συμβολαιογράφου Θεσσαλονίκης Ελένης Ζαφειρίου-Γκιουλέκα) απασχολεί ήδη τη Δικαιοσύνη στο πλαίσιο της ανάκρισης που διενεργεί η Ειδική Ανακρίτρια Εφέτης, κ. Καλού. Σύμφωνα με το συμβόλαιο αυτό η εταιρεία Torcaso εκπροσωπούμενη από τον δικηγόρο Σπύρο Χατζηνικολάου (ο οποίος την εκπροσωπούσε και κατά την αγορά με τρία συμβόλαια, όπως προαναφέρθηκε) πώλησε στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου το ακίνητο αυτό (2.000 τ.μ. περίπου του 5ου ορόφου και 22 θέσεις στάθμευσης αντί ποσού 6.000.000 ευρώ), το οποίο πιστώθηκε στο σύνολό του προκειμένου να καταβληθεί από την αγοράστρια Ι.Μ.Β. με δάνειο που θα λάμβανε από την τράπεζα Marfin.
Η Τράπεζα της Ελλάδος, στην από 4-10-2008 έκθεσή της προς την προεδρευόμενη από τον κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής αναφέρει (σελίδες 5 και 6) ότι: «Στις 27-3-2007 το ποσό των 6.000.000 ευρώ αναλαμβάνεται μέσω έκδοσης έξι τραπεζικών επιταγών ποσού 1.000.000 εκάστη σε διαταγή της πωλήτριας εταιρείας Torcaso Investment Ltd. Οι πέντε από τις έξι επιταγές εμφανίστηκαν για είσπραξη στην Τράπεζα Πειραιώς (κατάστημα Μ. Αλεξάνδρου Κοζάνης) και οπισθογραφήθηκαν από τον Σπύρο Χατζηνικολάου δικηγόρο κυπριακής υπηκοότητας και εκπροσώπου της Torcaso Investment Ltd σύμφωνα με το συμβόλαιο πώλησης. Οι επιταγές μεταβιβάστηκαν εξ οπισθογραφήσεως από τον Γεώργιο Σαχπατζίδη, ο οποίος κατέθεσε το προϊόν τους (5.000.000) σε λογαριασμούς του που τηρούνται στην Τράπεζα Πειραιώς. Η έκτη επιταγή αποκτήθηκε από τον κ. Γεώργιο Σαχπατζίδη επίσης εξ οπισθογραφήσεως (ως δεύτερο οπισθογράφο) και εξοφλήθηκε σε μετρητά στην τράπεζα Marfin (κατάστημα Ι. Δραγούμη). Δεν είναι γνωστή η σχέση του κ. Γεωργίου Σαχπατζίδη με την εταιρεία Torcaso Investment Ltd και ο λόγος για τον οποίο η εξόφληση της έκτης επιταγής έγινε με μετρητά.
Η αδυναμία του Γεωργίου Σαχπατζίδη να εξηγήσει πειστικά στην Ειδική Ανακρίτρια την ιδιότητά του ως πραγματικού δικαιούχου της Torcaso Investment Ltd είχε ως συνέπεια την υποβολή του προαναφερθέντος αιτήματος δικαστικής συνδρομής στη ΜΟΚΑΣ από την απάντηση στο οποίο αποδείχθηκε ότι πραγματικός δικαιούχος της εταιρείας Torcaso Investment Ltd από την ίδρυσή της 3/8/1999 μέχρι τουλάχιστον την 8/10/2010 ήταν ο Νικόλαος Ζήγρας, πρώτος εξάδελφος του ελεγχόμενου πρώην Υπουργού.
Ο Γεώργιος Σαχπατζίδης, ο οποίος εμφανίστηκε ως δικαιούχος της Torcaso Investment Ltd και για την είσπραξη του τιμήματος από την πώληση του δεύτερου ακινήτου της στην Ι.Μ.Β., είναι –σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις– παρένθετο πρόσωπο, τον πραγματικό ρόλο του οποίου διερευνά ήδη η Δικαιοσύνη.
Το εισπραχθέν τίμημα από την πώληση ύψους 6.000.000 ευρώ που εισπράχθηκε για λογαριασμό δήθεν της πωλήτριας Torcaso από τον Γεώργιο Σαχπατζίδη που δεν συνδέεται με καμιά νόμιμη σχέση με την εταιρεία αυτή, της οποίας παρουσιάστηκε ψευδώς ως δικαιούχος, τέθηκε στην «αφάνεια» με διαδοχικές αναλήψεις μετρητών μετά την κατάθεση των επιταγών σε λογαριασμούς του Σαχπατζίδη την 22/3 και 2/4/2007. Λόγω δε της διακοπής εργασιών της εταιρείας Τorcaso στην Ελλάδα την 30-4-2007, όπως παρακάτω αναφέρεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν δηλώθηκε ως φορολογητέο εισόδημα κατά τους ισχύοντες φορολογικούς συντελεστές από τη φορολογική αντιπρόσωπο της εταιρείας στην Ελλάδα Ευφροσύνη Λαμπροπούλου.
Ε. 3.2 Η αγορά το έτος 1999 και η πώληση ακινήτου στην οδό Κεφαλληνίας 45 και Κόμνα Τράκα το έτος 2007 από την εταιρεία Torcaso και η θέση του εισπραχθέντος τιμήματος των 3.700.000 ευρώ σε «αφάνεια», ενέργεια κατά την οποία διαπράχθηκε αυτοτελώς και το αδίκημα της φοροδιαφυγής.
Ο Νικόλαος Μαϊτός, στην κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής, αναφέρθηκε επίσης και σε ένα άλλο ακίνητο «[…] στην Κυψέλη, στην Κόμνα Τράκα και Κεφαλληνίας, το οποίο αγοράστηκε τότε, γκρεμίστηκε και φτιάχτηκε εκ των υστέρων πάλι από την εταιρεία ΑΡΚΟΝ που είχε αναλάβει και τις εργασίες στο σπίτι στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Κόμνα Τράκα και Κεφαλληνίας γωνία – Κεφαλληνίας 45 Κυψέλη αντί 240.000.000 δρχ.»
Το ακίνητο αυτό (οικόπεδο επιφανείας 337,60 τ.μ. με παλαιά διώροφη οικοδομή) αποκτήθηκε από την Torcaso Investment Ltd με το υπ’ αριθμ. 4861/17-2-2000 συμβόλαιο της συμβολαιογράφου Αθηνών Παναγιώτας Δαβίλλα, κατά την υπογραφή του οποίου η Torcaso Investment Ltd εκπροσωπήθηκε από τον Σπυρίδωνα Χατζηνικολάου, κυπριακής καταγωγής. Το τίμημα συμφωνήθηκε στο ποσό των 240.000.000 δραχμών (αντικειμενική αξία 117.190.113 δραχμές) και καταβλήθηκε στους πωλητές (δυο ιδιοκτήτες κοινά και αδιαίρετα έκαστος) με την καταβολή α) ποσού 10.000.000 δραχμών προηγουμένως και εκτός της παρουσίας της συμβολαιογράφου (5.000.000 δρχ. σε καθένα πωλητή) και β) με δυο επιταγές που εκδόθηκαν την 17-2-2000 ποσού 115.000.000 δραχμών η κάθε μία, με αριθμούς             0065484-1       και 0065841-7 και εισπράχθηκαν από τους πωλητές. Πριν την έκδοση των επιταγών αυτών, όπως προκύπτει από την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος (σελίδα 15), έγινε μεταφορά (δραχμοποίηση) από τον λογαριασμό της εταιρείας Torcaso Investment Ltd στην Κύπρο στον λογαριασμό της στην ίδια τράπεζα στην Ελλάδα, ποσού 413.837.12 ευρώ την 17-2-2000.
Το ακίνητο αυτό στη συνέχεια, με την έκδοση της υπ’ αριθμ. 2169/20-12-2002 οικοδομικής άδειας, ανακατασκευάστηκε και προστέθηκαν τρεις όροφοι με δαπάνες της Torcaso Investment Ltd και στη συνέχεια, με το υπ’ αριθμ. 1770/30-4-2007 συμβόλαιο της συμβολαιογράφου Θεσσαλονίκης Ελένης Ζαφειρίου, κατά την υπογραφή του οποίου η Torcaso εκπροσωπήθηκε (για πρώτη φορά από την Σπυριδούλα Παπαηρακλέους, μέλους του Διοικητικού της Συμβουλίου από την ίδρυση της 3/8/1999) μεταβιβάστηκε στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου με τίμημα 3.700.000 ευρώ (αντικειμενική αξία 2.541.788,40).
Από τις εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, σχετικές με τη διερεύνηση των συναλλαγών της Ι.Μ.Βατοπεδίου, προκύπτουν τα ακόλουθα:
Στην έκθεση της 4-12-2008 της Τράπεζας της Ελλάδος (σελίδες 20 και 21) αναφέρονται τα παρακάτω: «Στις 14-6-2007 ο λογαριασμός (της Ι.Μ.Β.) πιστώθηκε με 3.700.000 ευρώ, ποσό προερχόμενο από ισόποση χρηματοδότηση που έλαβε η ΙΜΒ». Την 14-6-2007 εκδόθηκαν δύο επιταγές σε διαταγή Torcaso, μία ποσού 700.000 ευρώ και μία ποσού 3.000.000 ευρώ.
Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι: «Οι ανωτέρω τραπεζικές επιταγές των 700.000 ευρώ και 3.000.000 ευρώ εκδόθηκαν σε διαταγή της Torcaso Investment Ltd, ποσά τα οποία αφορούσαν την πώληση ακινήτου επί της οδού Κεφαλληνίας όπως προκύπτει από το προσκομισθέν συμβόλαιο. Οι επιταγές οπισθογραφήθηκαν από την πωλήτρια εταιρεία Torcaso Investment Ltd (Κυπριακή εταιρεία) από το νόμιμο εκπρόσωπό της Αθω Κοιρανίδη. Η πρώτη εκ των επιταγών αυτών επανακατατέθηκε στον λογαριασμό από τον οποίο είχε εκδοθεί, Η δεύτερη επιταγή κατατέθηκε σε λογαριασμό του Σαχπατζίδη Γ. Δεν έγινε γνωστός ο λόγος για τον οποίο δεν κατέληξαν τα ανωτέρω ποσά στους τελικούς δικαιούχους. Θα πρέπει να αιτιολογηθούν οι σχετικές μεταφορές κεφαλαίων. Περαιτέρω, από διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι η Torcaso Investment Ltd είχε κάνει σύμφωνα με πληροφορίες από φορολογικές αρχές διακοπή της δραστηριότητας στην Ελλάδα στις 30-4-2007, δηλαδή σε χρόνο προγενέστερο της οπισθογραφήσεως των επιταγών από αυτή…
Έκθεση της 24-4-2009 (σελίδα 6): «Στην Ι.Μ.Β. χορηγήθηκαν δύο δάνεια στις 14-6-2007 ποσού 3.700.000 ευρώ για την αγορά ακινήτου 1846 τ.μ. στην οδό Κεφαλληνίας και Κόμνα Τράκα από την Torcaso Ltd (είχε περιέλθει στην κατοχή της το 2000)… Τόσο η GDS όσο και η Torcaso Ltd είναι εταιρείες συμφερόντων του Γ. Σαχπατζίδη. Το ποσό των 700.000 ευρώ που κατέθεσε η Torcaso (στον λογαριασμό της Ι.Μ.Β.) αποτελεί επανακατάθεση εκδοθείσας ισόποσης επιταγής σε βάρος του ανωτέρω λογαριασμού της Ι.Μ.Β.»
Φαίνεται δηλαδή ότι από το ποσό των 3.700.000 που έλαβε ως δάνειο η Ι.Μ.Β. για την εξόφληση της αγοράς του ακινήτου, επιταγή ποσού 700.000 ευρώ που εκδόθηκε σε διαταγή της πωλήτριας Torcaso Investment Ltd δεν εισπράχθηκε ποτέ αλλά κατατέθηκε και πάλι στον λογαριασμό της Ι.Μ. Βατοπεδίου.
Στην έκθεση της 22/9/2010 της Τράπεζας της Ελλάδος (σελίδα 4 και 5), αφού γίνει αναφορά στα στοιχεία της συμβάσεως πώλησης που προαναφέρθηκε, αναγράφεται: «Τα χρήματα για την αγορά του ακινήτου προέκυψαν από εκταμίευση δανείου της Τράπεζας Πειραιώς. Το προϊόν της πώλησης πιστώθηκε τελικά στον λογ/μό 5011-030569-849 που τηρεί ο Γεώργιος Σαχπατζίδης στην Τράπεζα Πειραιώς».
Από τον παραπάνω λογαριασμό (5011-030569-849) του Γεωργίου Σαχπατζίδη το χρονικό διάστημα 2-3-2007 μέχρι 28-11-2007 έγιναν αναλήψεις μετρητών ποσού 2.700.000 ευρώ, όπως αναφέρεται στην Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας της 22-9-2010 (σελίδα 16).
Στην ίδια έκθεση (σελίδες 16-17) αναφέρεται επίσης ότι στον με αριθμό 5255-004117-529 λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς (με συνδικαιούχους τον Γεώργιο Σαχπατζίδη και τη σύζυγό του Μαρία Σαχπατζίδη) τροφοδοτήθηκε και με την κατάθεση δυο επιταγών υπέρ της Torcaso Investment Ltd ποσού 1.000.000 και 1.000.000 ευρώ (22-3 και 2-4-2007). Και από τον λογαριασμό αυτόν έγινε ανάληψη σε μετρητά κατά το διάστημα 22/8/2007 μέχρι 31/10/2007 ποσού 1.453.000 ευρώ.
Η παρουσία του Γεωργίου Σαχπατζίδη, προσώπου που φέρεται από τις εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος να μετέχει στην τελική φάση της είσπραξης του τιμήματος από τις πωλήσεις των ακινήτων της Torcaso στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου, η αδυναμία του να αποδείξει οποιαδήποτε σύνδεση ως πραγματικός δικαιούχος της Torcaso και ο τρόπος με τον οποίο διακινήθηκε το τίμημα που εισπράχθηκε από τις φαινομενικά καθ’ όλα νόμιμες πράξεις – πωλήσεις ακινήτων αποτελούν ισχυρότατη ένδειξη ότι το προερχόμενο από εγκληματική πράξη (παθητική δωροδοκία) ποσό, που εισήλθε στον λογαριασμό της Τorcaso το χρονικό διάστημα από 1/11/1999 μέχρι τέλη 10/3/2000, επενδύθηκε για να νομιμοποιηθεί στα παραπάνω ακίνητα, τα οποία πωλήθηκαν στον ίδιο αγοραστή, με εμφανιζόμενο ως «πραγματικό δικαιούχο» της Τorcaso τον Γ. Σαχπατζίδη, ο οποίος όπως αποδείχθηκε από την απάντηση της ΜΟΚΑΣ στο αίτημα δικαστικής συνδρομής δεν είχε καμιά απολύτως σχέση.
Ο Γεώργιος Σαχπατζίδης, όπως προκύπτει από τις εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, διακίνησε προς την «αφάνεια» το ποσό των 9.000.000 ευρώ από τα 9.700.000 ευρώ που εισέπραξε η Torcaso. Όπως αναφέρεται παραπάνω ποσό 700.000 ευρώ δεν εισπράχθηκε ποτέ από την Torcaso, αλλά επιστράφηκε στον λογαριασμό της Ι.Μ.Β.
Από τις ίδιες εκθέσεις προκύπτει ότι:
-Στον με αριθμό (5011-030569-849 λογαριασμό του Γ. Σαχπατζίδη στην Τράπεζα Πειραιώς κατατέθηκε κατά το διάστημα από 22/3/2007 μέχρι 14/6/2007 ποσό 6.000.000 ευρώ με τραπεζικές επιταγές που εκδόθηκαν υπέρ της Τorcaso.
-Στον με αριθμό Σ5255-004117-529 λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς (με συνδικαιούχους τον Γεώργιο Σαχπατζίδη και τη σύζυγό του Μαρία Σαχπατζίδη) κατατέθηκαν την 22/3/2007 και 2/4/2007 δύο τραπεζικές επιταγές που εκδόθηκαν υπέρ της Torcaso ποσού 2.000.000 ευρώ.
Οι κινήσεις αυτές παρέχουν επαρκείς ενδείξεις για τον χαρακτηρισμό και των δυο πωλήσεων των ακινήτων της Torcaso ως υπόπτων συναλλαγών κατά την έννοια του νόμου, δεδομένου ότι ανακύπτουν τα ακόλουθα εύλογα ερωτήματα στα οποία βέβαια δεν μπορεί να απαντήσει η Επιτροπή, αλλά με βεβαιότητα θα απαντήσει η τακτική ανάκριση που ήδη διεξάγεται για την υπόθεση του Βατοπεδίου και θα διεξαχθεί ενδεχομένως και για την παρούσα υπόθεση εφόσον το πόρισμα της Επιτροπής εγκριθεί από την Ολομέλεια της Βουλής.
Δεδομένου ότι οι πωλήσεις έγιναν κατά νόμιμο τρόπο, με αγοραστή μάλιστα την Ιερά Μονή Βατοπεδίου (η οποία απολαμβάνει και φορολογικών προνομίων), και ότι το πραγματικό τίμημα αναγράφηκε στα συμβόλαια πώλησης και πιστώθηκε εξ ολοκλήρου προκειμένου να καταβληθεί μέσω τραπεζικών δανείων, παραμένουν ακατανόητες, με βάση την τηρούμενη συνήθως συναλλακτική πρακτική, οι ακόλουθες ενέργειες:
α) Η φορολογική διακοπή των εργασιών της Torcaso στην Ελλάδα την 30-4-2007, την ίδια μέρα δηλαδή που υπογράφηκε το υπ’ αριθμ. 1770/2007 συμβόλαιο μεταβίβασης του ακινήτου της οδού Κεφαλληνίας και Κόμνα Τράκα και πριν ακόμη εισπραχθεί το σύνολο του τιμήματος για την πώληση του ακινήτου της οδού Κηφισίας που έγινε με το υπ’ αριθμ. 1675/2007 συμβόλαιο.
β) Η εμφάνιση του Γεωργίου Σαχπατζίδη, τότε το πρώτον, και ψευδώς όπως έχει ήδη αποδειχθεί, ως πραγματικού δικαιούχου της Torcaso, ο οποίος όπως φαίνεται από τις εκθέσεις της Τραπέζης της Ελλάδος έχει και άλλες σχέσεις με την Ι.Μ.Β., η οποία κατέθεσε διάφορα ποσά σε λογαριασμούς του, πέραν αυτών που εισέπραξε με οπισθογράφηση των τραπεζικών επιταγών που εκδόθηκαν σε διαταγή της Torcaso για την είσπραξη του τιμήματος από τις παραπάνω πωλήσεις.
γ) Η επιστροφή ποσού 700.000 ευρώ από την Torcaso που αφορούσε συμβατικό τίμημα για την πώληση ακινήτου της, στην Ι.Μ.Β.
δ) Η κατάθεση των τραπεζικών επιταγών σε διαταγή Torcaso που εκδόθηκαν οι μεν 6 ποσού 1.000.000 εκάστη την 22/3/2007, η δε επιταγή των 3.000.000 ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς την 14-6-2007 σε διαφορετικούς χρόνους από την έκδοσή τους και διαφορετικούς λογαριασμούς.
Φαίνεται, δηλαδή, ότι στον με αριθμό (5011-030569-849 λογαριασμό του Γ. Σαχπατζίδη στην Τράπεζα Πειραιώς κατατέθηκε ποσό 6.000.000 ευρώ με επιταγές που εκδόθηκαν υπέρ της Τorcaso, από τις οποίες μια ποσού 3.000.000 εκδόθηκε την 14-6-2007 από την Τράπεζα Πειραιώς.
Οι έξι, όμως, επιταγές που εκδόθηκαν από την Τράπεζα Marfin δεν κατατέθηκαν την ημέρα εκδόσεώς τους (22/3/2007), αλλά πήγαν μέχρι την Κοζάνη, όπου κατατέθηκαν σε δυο λογαριασμούς την 22/3/2007 και 2/4/2007.
ε) Η είσπραξη της μιας επιταγής από τις έξι ποσού 1.000.000 ευρώ σε μετρητά από τον Σαχπατζίδη.
στ) Η ανάληψη από τον 5011-030569-849 λογαριασμό του Γεωργίου Σαχπατζίδη ποσού 2.700.000 ευρώ σε μετρητά από 2/3/2007 μέχρι 28/11/2007.
ζ) Η ανάληψη από τον με αριθμό 5255-004117-529 λογαριασμό του Γεωργίου Σαχπατζίδη και της συζύγου του ποσού 1.453.000 ευρώ σε μετρητά κατά το διάστημα 22/8/2007 μέχρι 31/10/2007.
η) Δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο εκ των αναφερομένων στις τέσσερις εκθέσεις της Τραπέζας της Ελλάδος η παράδοση των επιταγών στην αγοράστρια δανειολήπτρια, Ι.Μ.Β. ούτε και η χρησιμοποίησή τους για σύνταξη εξοφλητικών πράξεων των συμβολαίων, γεγονός που πρέπει επίσης να ερευνηθεί.
Το εισπραχθέν τίμημα από την πώληση ύψους 3.700.000 ευρώ που εισπράχθηκε για λογαριασμό δήθεν της πωλήτριας Torcaso από τον Γεώργιο Σαχπατζίδη, που δεν συνδέεται με καμιά νόμιμη σχέση με την εταιρεία αυτή, της οποίας παρουσιάστηκε ψευδώς ως δικαιούχος, τέθηκε στην «αφάνεια» με διαδοχικές αναλήψεις μετρητών μετά την κατάθεση της επιταγής των 3.000.000 ευρώ σε λογαριασμό του Σαχπατζίδη και 700.000 ευρώ σε λογαριασμό της Ι.Μ.Β. Λόγω δε της διακοπής εργασιών της εταιρείας Τorcaso στην Ελλάδα την ίδια ημέρα 30-4-2007, σύμφωνα δε με όλες τις ενδείξεις, δεν δηλώθηκε ως φορολογητέο εισόδημα κατά τους ισχύοντες φορολογικούς συντελεστές από τη φορολογική αντιπρόσωπο της εταιρείας στην Ελλάδα Ευφροσύνη Λαμπροπούλου.
Η ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση μέσω της τακτικής ανάκρισης της τύχης του τιμήματος των 9.000.000 ευρώ που εισπράχθηκε πραγματικά από την Torcaso αντί του συμβατικού τιμήματος των 9.700.000 δραχμών εκ του οποίου 700.000 ευρώ επιστράφηκε στην Ι.Μ.Βατοπεδίου, προκύπτει και από την κατάθεση του μάρτυρα Νικολάου Μαϊτού, ο οποίος καταθέτοντας στην Επιτροπή (σελίδα 77 της καταθέσεώς του) αναφέρθηκε στο ότι στην Υπηρεσία του έχει περιέλθει μεταξύ άλλων καταγγελιών και καταγγελία ότι σε συγκεκριμένη τράπεζα της Ελβετίας υπάρχει λογαριασμός επ’ ονόματι του τέως Υπουργού με 7 ή 9 εκατομμύρια ευρώ. Ρωτήθηκε από το μέλος της Επιτροπής κ. Μίχου για την τράπεζα στην οποία αναφέρεται και απάντησε «Η UBS». Ερωτηθείς δε στη συνέχεια για την προέλευση της καταγγελίας απάντησε ότι «Είναι επώνυμη καταγγελία γνωστού δικηγόρου της Αθήνας» και ότι η υπηρεσία του διαμορφώνει ερώτημα διοικητικής συνδρομής στις Ελβετικές Αρχές. Αρνήθηκε δε, βάσιμα, λόγω της διενεργούμενης από την Υπηρεσία του έρευνας να αποκαλύψει το όνομα του καταγγέλλοντος, αν και ρωτήθηκε σχετικά.
Ε. 3.2 Η αγορά το έτος 1999 ακινήτου στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου από την εταιρεία Torcaso, η ενδιάμεση εικονική πώληση του στην εταιρεία Nobilis το έτος 2001 και η περαιτέρω εικονική πώληση από την εταιρεία Nobilis την 16-4-2010 στη σύζυγο του πρώην Υπουργού.
Στην κατάθεσή του ο Νικόλαος Μαϊτός (σελίδα 4) αναφέρει μεταξύ άλλων: «[…] Το συγκεκριμένο ακίνητο στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου αγοράστηκε από τη σύζυγο του τέως Υπουργού τον Απρίλιο του 2010. Στο συγκεκριμένο ακίνητο έμενε ο πρώην Υπουργός, ως μισθωμένη κατοικία από το 2007 μέχρι και σήμερα. Το συγκεκριμένο ακίνητο ανήκε στην αμερικανική εταιρεία Nobilis, η οποία επίσης το είχε αγοράσει στις 20.1.2001 από την κυπριακών συμφερόντων εταιρεία Torcaso..»
Από το με αριθμό 4915/29-11-1999 συμβόλαιο του συμβολαιογράφου Αθηνών Πλάτωνα Περάκη, κατά την υπογραφή του οποίου η Torcaso Investment Ltd εκπροσωπήθηκε από τον Σπυρίδωνα Χατζηνικολάου, κυπριακής καταγωγής, προκύπτει ότι αγοράστηκε από την Torcaso ένα ακίνητο (οριζόντια ιδιοκτησία –κατοικία, και το ½ εξ αδιαιρέτου οριζόντιας ιδιοκτησίας – αποθηκευτικών χώρων) στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, από τον κ. Νικόλαο Αντωνόπουλο. Το συνολικό τίμημα συμφωνήθηκε στο ποσό των 300.000.000 δραχμών (αντικειμενική αξία 101.302.739 δραχμές) και καταβλήθηκε στον πωλητή με την με αριθμό 0063904-4 επιταγή που εκδόθηκε σε διαταγή της αγοράστριας από τον λογαριασμό της στην Τράπεζα Κύπρου.
Πριν την έκδοση της επιταγής αυτής, όπως προκύπτει από την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας (σελίδα 15) έγινε την 25-11-1999 μεταφορά ποσού 1.111.343,57 ευρώ από τον λογαριασμό της εταιρείας Torcaso Investment Ltd στην Κύπρο στον λογαριασμό της στην ίδια τράπεζα στην Ελλάδα.
Το ακίνητο αυτό, στη συνέχεια, με την υπ’ αριθμ. 61421/29-1-2001 συμβόλαιο του συμβολαιογράφου Πειραιά Γρηγορίου Βαρυμποπιώτη, η εταιρεία Torcaso Investment Ltd εκπροσωπούμενη από τον Σπυρίδωνα Χατζηνικολάου, κυπριακής καταγωγής, το πώλησε και μεταβίβασε την κυριότητά του στην εταιρεία με την επωνυμία NOBILIS INTERNATIONAL LLC, που ιδρύθηκε σύμφωνα με τους νόμους της Πολιτείας Γουαϊόμινγκ των ΗΠΑ με το από 8-3-99 καταστατικό και εκπροσωπήθηκε από την κ. Ταλίτα - Μαρία Τσεκούρα του Βασιλείου. Η πώληση έγινε αντί τιμήματος 136.000.000 δραχμών (αντικειμενική αξία 116.815.415 δραχμές). Το τίμημα των 136.000.000 δραχμών φέρεται ότι καταβλήθηκε στον εκπρόσωπο της πωλήτριας Torcaso Σπυρίδωνα Χατζηνικολάου, προηγουμένως και εκτός της παρουσίας του συμβολαιογράφου.
Στην από 22-9-2010 έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας (σελίδα 14) αναφέρεται ότι το τίμημα της πώλησης αυτής δεν φαίνεται να πιστώθηκε σε οποιονδήποτε από τους προαναφερθέντες λογαριασμούς της Torcaso στην Ελλάδα ή την Κύπρο. Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνεται και από την κατάθεση του Νικόλαου Μαϊτού (Σελίδα 8) όπου μεταξύ άλλων καταθέτει «Σελίδα 8: Ρωτώντας για τις συναλλαγές ή προσπαθώντας μέσω των τραπεζικών λογαριασμών να δούμε η αγοραπωλησία από την Τorcaso προς τη Nobilis πώς έγινε και πού διακινήθηκε αυτό το χρήμα – αν διακινήθηκε μέσω τραπεζών κλπ – δεν διαπιστώσαμε κάτι. Όλες αυτές οι ενέργειες έγιναν εκτός συμβολαιογραφείου. Δεν αναφέρθηκαν ούτε στους λογαριασμούς που έχουμε ανοίξει…»
Τέλος, με το υπ’ αριθμ. 15.867/16-4-2010 συμβόλαιο της συμβολαιογράφου Πειραιώς Μαρίας Κολοβού –Τρανταλίδου, που υπογράφηκε στο γραφείο της κ. Ταλίτα – Μαρίας Τσεκούρα, αυτή, ως εκπρόσωπος της εταιρείας NOBILIS INTERNATIONAL LLC, πώλησε και μεταβίβασε το παραπάνω ακίνητο στην κ. Βασιλική θυγατέρα Δημητρίου και Γεωργίας Σταμάτη (δεν ήταν αναγκαία κατά νόμο η αναγραφή του στοιχείου ότι είναι σύζυγος του κ. Αθανασίου – Αποστόλου Τσοχατζόπουλου). Το συμβατικό τίμημα ορίστηκε σε 1.100.000,00 ευρώ (αντικειμενική αξία 1.388.676,45 ευρώ). Δεν καταβλήθηκε κανένα ποσό κατά την υπογραφή του συμβολαίου. Η αγοράστρια, κ. Σταμάτη, δήλωσε ότι από το συμβατικό τίμημα ποσό 450.000 ευρώ έχει ήδη καταβάλει στην εκπρόσωπο της πωλήτριας σταδιακά κατά την τελευταία τριετία, δήλωση την οποία επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος της πωλήτριας, και το υπόλοιπο ποσό των 650.000 ευρώ δέχθηκε η πωλήτρια να λάβει από δάνειο που επρόκειτο να χορηγηθεί στην αγοράστρια από την Τράπεζα Eurobank, ή οποιαδήποτε άλλη τράπεζα το αργότερο μέχρι την 15-6-2010.
Στην κατάθεσή του ο Νικόλαος Μαϊτός αναφέρει (σελίδα 4): «Το σπίτι αγοράστηκε τον Απρίλιο του 2010. Η αξία του με βάση τα συμβόλαια είναι 1.100.000 €. Σύμφωνα με τα συμβόλαια αλλά και τη δική μας έρευνα, ελήφθη τραπεζικό δάνειο 800.000 € από συγκεκριμένη τράπεζα, τη Eurοbank. Από αυτές οι 650.000 € κατατέθηκαν στον λογαριασμό της Nobilis. Οι υπόλοιπες 450.000 € φέρονται ότι δαπανήθηκαν κατά τη διάρκεια που το σπίτι ήταν νοικιασμένο από τον πρώην Υπουργό σε εργασίες επισκευής του…»
Στην σελίδα 19 της καταθέσεώς του ο Νικόλαος Μαϊτός αναφέρει: «Το συμβόλαιο λέει μέσα ότι το ακίνητο πουλήθηκε 1.100.000 €. Από αυτό το 1.100.000 € οι 450.000 €, όπως αναφέρει το συμβόλαιο, είχαν δαπανηθεί κατά τη διάρκεια της προηγούμενης 4ετίας από τον κο Τσοχατζόπουλο για επισκευές στο σπίτι. Το ίδιο διάστημα το είχε νοικιάσει ο κ. Τσοχατζόπουλος (υπέγραψε συμβόλαιο από 1.1.2007). Άρα από το 1.100.000 € απέμεναν 650.000 €. 650.000 €, λοιπόν, μπήκαν στον λογαριασμό της Nobilis, που ήταν η πρώτη φορά που άνοιξε λογαριασμό στην Ελλάδα. Από αυτές τις 650.000 € παρακολουθώντας αυτόν τον λογαριασμό και με βάση τις μαρτυρικές καταθέσεις περίπου σας είπα το 40% έχει αποδοθεί για κάλυψη φορολογικών, ασφαλιστικών και λοιπών υποχρεώσεων της συγκεκριμένης εταιρείας (της Nobilis) δεν είχαν υποβληθεί δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Δεν είχε υποβληθεί φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας για όλα αυτά τα χρόνια, δεν είχαν πληρωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ για τις εργασίες οι οποίες έγιναν. Όλα αυτά μαζί με τις αμοιβές που υποτίθεται ότι έχουν πάρει η Λαμπροπούλου, η Ιταλίδα εκπρόσωπος κτλ. μαζεύεται ένα αρκετά μεγάλο ποσό…»
Στο διαβιβασθέν στην Επιτροπή με το από 31-5-2011 αριθμ. Πρωτ. 2543 έγγραφο του Γ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Ευαγγέλου Αργύρη, από 30-5-2011 πόρισμα των Ορκωτών Ελεγκτών για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του ελεγχόμενου πρώην Υπουργού, αναφέρεται μεταξύ άλλων (σελίδα 7) ότι από την άρση τραπεζικού απορρήτου διαπιστώθηκε ότι η σύζυγος του κ. Σταμάτη Βασιλική έλαβε δύο δάνεια από την Τράπεζα Eurobank-Ergasias την 19-3-2010 ύψους 800.000 ευρώ και την 30-3-2010 ύψους 50.000 ευρώ αντίστοιχα και ότι την 6-4-2011 προσκομίστηκαν αναλυτικά στοιχεία: α) αντίγραφο σύμβασης τοκοχρεωλυτικού δανείου της 18/3/2010 ποσού 800.000 ευρώ με σκοπό την αγορά ακινήτου, οφειλέτης η κ. Σταμάτη και εγγυητής ο σύζυγός της κ. Τσοχατζόπουλος, β) συμβόλαιο αγοραπωλησίας οριζοντίων ιδιοκτησιών, το προαναφερθέν υπ’ αριθμ. 15867/2010.
Στην έκθεση των ορκωτών ελεγκτών σημειώνεται ότι το τίμημα της πώλησης καταβλήθηκε: α) με μετρητά 450.000 ευρώ κατά τη διάρκεια της προηγούμενης τριετίας και το υπόλοιπο ποσό των 650.000 ευρώ μαζί με τον φόρο μεταβίβασης ποσού 157.028,03 ευρώ πληρώθηκε από το δάνειο των 800.000 ευρώ. Οι ορκωτοί ελεγκτές αναφέρουν ότι στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης της προηγούμενης τριετίας δεν αναφέρονται ποσά συνολικού ύψους 450.000 ευρώ ως προκαταβολή για την αγορά του συγκεκριμένου ακινήτου.
Από τα παραπάνω προκύπτουν υπόνοιες για ύποπτη συναλλαγή και στην περίπτωση αυτή, οι οποίες πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω από την τακτική ανάκριση και μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης του ΣΔΟΕ. Οι ενδείξεις που προκύπτουν από τα προαναφερθέντα και χρήζουν περαιτέρω διερευνήσεως είναι οι παρακάτω:
• Στο συμβόλαιο αναφέρεται ότι το πιστούμενο τίμημα των 650.000 ευρώ «θα καταβληθεί από προϊόν δανείου που πρόκειται να χορηγηθεί μέχρι την 15 Ιουνίου», ενώ το δάνειο των 800.000 ευρώ έχει ήδη χορηγηθεί την 19-3-2010.
• Δηλώνεται προς τους ελεγκτές (σελίδα 7 του πορίσματος προς την Επιτροπή Ελέγχου του άρθρου 21 Ν3023/2002) από τον υπόχρεο ότι από το δάνειο πληρώθηκε ο φόρος μεταβίβασης που βαρύνει τον αγοραστή και το πιστωθέν τίμημα των 650.000 ευρώ. Ο φόρος μεταβίβασης ποσού 157.028,03 ευρώ πληρώθηκε την 14-4-2010 με το 64462689 διπλότυπο.
• Η εταιρεία Nobilis άνοιξε για πρώτη φορά λογαριασμό στην Ελλάδα σε ημερομηνία που δεν αναφέρθηκε από τον κ. Μαϊτό, πιθανόν πριν ή κατά την εκταμίευση του δανείου, η οποία έγινε την 19-3-2010 όπως αναφέρεται στο πόρισμα των ορκωτών ελεγκτών (σελίδα 7). Ο προσδιορισμός της ακριβούς ημερομηνίας ανοίγματος λογαριασμού της εταιρείας Nobilis και της ημερομηνίας κατάθεσης του ποσού των 650.000 € θα αποτελέσει στοιχείο επιβεβαίωσης της εικονικότητας ή μη της συναλλαγής, δεδομένου ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις των συμβαλλομένων στο με αριθμό 15867/2010 συμβόλαιο το πιστωθέν τίμημα των 650.000 ευρώ πρόκειται να καταβληθεί από δάνειο που θα χορηγηθεί μέχρι 15-6-2010.
• Η απόδοση του 40% περίπου του ποσού των 650.000 ευρώ, σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Μαϊτού, για κάλυψη φορολογικών, ασφαλιστικών και λοιπών υποχρεώσεων της εταιρείας Nobilis, λόγω μη υποβολής δηλώσεων κατά τα προηγούμενα έτη, ενώ σύμφωνα με τις ενδείξεις που αντλούνται από το με αριθμό 15867/2010 συμβόλαιο, η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων έγινε πριν από την υπογραφή του συμβολαίου, και πριν από την εκταμίευση του δανείου την 19-3-2010 αποτελεί ένδειξη που χρήζει περαιτέρω διερευνήσεως. Τούτο διότι από την με αριθμό 30706487/17-3-2010 βεβαίωση φορολογικής ενημερότητας της Δ.Ο.Υ Ε΄ Αθηνών, που προσαρτάται στο συμβόλαιο, προκύπτει ότι η πωλήτρια ήταν φορολογικά ενήμερη, γεγονός που σημαίνει ότι όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις είχαν εξοφληθεί πριν από την έκδοση της βεβαίωσης η οποία σύμφωνα με τον νόμο δεν εκδίδεται εφόσον υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές. Επίσης, από τη με αριθμό 145/18-3-2010 βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας του ΙΚΑ που προσαρτάται επίσης στο ίδιο συμβόλαιο προκύπτει ότι η πωλήτρια ήταν ενήμερη πριν εκταμίευση του δανείου τη 19-3-2010.
• Η παρατήρηση του Νικολάου Μαϊτού ότι «μας κάνει δε εντύπωση το γεγονός ότι από τις 650.000 € που κατετέθησαν τελικά στον λογαριασμό της τράπεζας, το 40% περίπου της αξίας αυτών διατέθηκε για την πληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων της εταιρείας, μένοντας έτσι ένα ποσό περίπου 300.000 – 350.000 € δηλαδή χαμηλότερο από το τίμημα που είχε αγοραστεί περίπου το ακίνητο πριν περίπου 10 χρόνια», παρέχει επίσης μια σοβαρή ένδειξη για εικονικότητα της μεταβίβασης από την εταιρεία Nobilis.
Περαιτέρω ενδείξεις για τη σύνδεση της εταιρείας Nobilis με τον πρώην Υπουργό, με τον ίδιο τρόπο που συνδέεται και η Torcaso, δηλαδή ως νομικό πρόσωπο προκάλυμμα για να «χαθούν» τα ίχνη του χρήματος, οι οποίες χρήζουν διερευνήσεως, παρέχει και πάλι η κατάθεση του κ. Μαϊτού.
Στη σελίδα 9 της καταθέσεώς του αναφέρει ότι: «[…] Η εταιρεία Nobilis ανήκει σε έναν Ελληνοαμερικάνο γιατρό ονόματι Γεωργουλάκη Νικόλαο, από τον οποίο ζητήσαμε μέσω της πρεσβείας μας και πήραμε κατάθεση. Η κατάθεσή του δεν μας διαφωτίζει γιατί μας λέει ‘’Ξέρετε εγώ δεν ήμουν ο μοναδικός κάτοχος. Κάτοχος ήταν και ένας Στέλιος Αρβανίτης, ο οποίος έχει πεθάνει σήμερα. Εγώ ουσιαστικά συνεταίρος εκείνου του ανθρώπου ήμουν. Του είχα δώσει 200.000 € να τα διαχειρίζεται κάποτε’’. Και πέφτει σε κάποιες αντιφάσεις σχετικά με κάποιες λεπτομέρειες της υπόθεσης, όπως και άλλοι μάρτυρες. Αντιφάσεις σε σχέσεις με το τι προηγήθηκε και τι έγινε με το συγκεκριμένο ακίνητο. Παραδείγματος χάριν, αντιφάσεις του στυλ αν υπήρχε προσύμφωνο για αυτά τα 450.000 € που αναφέρω στην αρχή. Εκείνος μας είπε ότι υπήρχε προσύμφωνο. Ο τέως Υπουργός στην κατάθεσή του μας είπε ότι δεν υπήρχε κανενός είδους προσύμφωνο σε αυτό το κομμάτι…»
Κατέθεσε, επίσης (σελίδα 22), ότι: «[...] Εκπρόσωπος της εταιρείας (Nobilis) στην Ελλάδα νόμιμος είναι η συγκεκριμένη δικηγόρος που σας ανέφερα προηγουμένως, Ταλίτα - Μαρία Τσεκούρα. Εκπρόσωποι δηλαδή ως προς τα φορολογικά είναι η κα Ευφροσύνη Λαμπροπούλου...», καθώς και ότι (σελίδα 31) η Nobilis συστάθηκε στις 8.3.1999. Δεν έχει καμία άλλη δραστηριότητα, ούτε καν λογαριασμούς στην Ελλάδα και ότι (σελίδα 32) στην Ελλάδα έχει κάνει διακοπή η Nobilis.
Ο κ. Μαϊτός κατέθεσε ακόμη (σελίδα 51): Από το 2007 έως το 2010 που το σπίτι στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου είναι νοικιασμένο, φαίνονται καταβολές ενοικίων σε μηνιαία βάση σε λογαριασμό της Λαμπροπούλου και της μητέρας του Γεωργουλάκη…» και σε άλλο σημείο (σελίδα 65) για τον ίδιο λογαριασμό ότι η μητέρα του Γεωργουλάκη ερωτηθείσα σχετικά απάντησε ότι «Εγώ γνώριζα την ύπαρξή του, δεν το διαχειρίστηκα όμως ποτέ. Ούτε έλαβα, ούτε έδωσα, ούτε τίποτα από αυτόν τον λογαριασμό».
Περαιτέρω, προκύπτουν επίσης ενδείξεις ότι το ποσό των 450.000 ευρώ που κατά μεν τη δήλωση της αγοράστριας του ακινήτου, συζύγου του πρώην Υπουργού, είχε καταβληθεί έναντι του τιμήματος κατά την προηγούμενη της τριετίας αγορά, κατά δε την δήλωση του ίδιου του πρώην Υπουργού είχε καταβληθεί για επισκευές του κτηρίου, το οποίο μίσθωσε από την εταιρεία Nobilis την περίοδο 2007 μέχρι την 16-10-2010, καταβλήθηκε μέσω της Torcaso, τη διαχείριση των λογαριασμών (αναλήψεις χρημάτων) της οποίας, όπως και της εταιρείας Νobilis (είσπραξη μισθωμάτων από 2007 μέχρι Απρίλιο 2010), ενεργούσε η κ. Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, λογίστρια και φίλη του πρώην Υπουργού, όπως άλλωστε και ο ίδιος επιβεβαίωσε κατά την ενώπιον της Επιτροπής κατάθεσή του.
Στην από 22-9-2010 έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος (σελίδα 15), όπου αναφέρονται στοιχεία από την κίνηση του λογαριασμού της Τorcaso σε ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου, σημειώνονται μεταξύ άλλων οι εξής πράξεις:
-13-2-2002 μεταφορά ποσού 40.000 ευρώ σε Λαμπροπούλου Εφρ. αμοιβή αρχιτεκτονικής μελέτης.
-5/4/2002 μεταφορά ποσού 90.000 ευρώ σε Λαμπροπούλου Εφρ. για πληρωμή της Arcon ATE.
-25/4/2002 μεταφορά ποσού 130.000 ευρώ σε Λαμπροπούλου Εφρ. για πληρωμή της Arcon ATE.
- 4/7/2002 έκδοση τραπεζικής επιταγής (133318) ποσού 70.000 ευρώ σε διαταγή Arcon Constructions.
- 6/11/2002 έκδοση τραπεζικής επιταγής (140620) ποσού 70.000 ευρώ σε διαταγή Arcon Constructions.
Η εταιρεία Arcon, σύμφωνα με την κατάθεση του Νικόλαου Μαϊτού, είχε αναλάβει το έργο ανακατασκευής του κτηρίου στην οδό Κεφαλληνίας και Κόμνα Τράκα (που αγοράστηκε όπως προαναφέρθηκε από την Τorcaso), το οποίο ανακατασκευάστηκε. «Γκρεμίστηκε και φτιάχτηκε από την αρχή από την ίδια εταιρεία, η οποία είχε αναλάβει τις επισκευές στο σπίτι στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Τιμολόγια έχουν εκδοθεί (για την επισκευή στη Δ. Αρεοπαγίτου). Στην ερώτησή μας σχετικά στον εκπρόσωπο (της επισκευαστικής εταιρείας), όλα πληρώνονταν μετρητοίς. (σελ. 16: Τις έκανε [τις επισκευές]). Έχουν κοπεί τιμολόγια. Έχουν υπογραφεί εργολαβικά. Ανακατασκευή το σπίτι έχει κάνει. Άλλα τιμολόγια δεν έχουν παρουσιαστεί. Άρα, δεν έχουμε λόγο να αμφιβάλλουμε ότι έγιναν. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας όταν τον ρώτησα από ποιον έπαιρνε λεφτά ποιος δηλαδή ήταν εκείνη την εποχή που τον πλήρωνε, μου δήλωσε ότι δεν γνωρίζει, διότι κάποιος ερχόταν κι έφερνε λεφτά, τα άφηνε σε διάφορους εργοδηγούς που είχε κι εκείνος τα αναλάμβανε. Στη σελίδα 15 αναφέρει ότι: «Ο πρώην Υπουργός στην κατάθεσή του είπε ότι ‘’εγώ τα έχω δώσει τα λεφτά’’. Είναι μία από τις αντιφάσεις τις οποίες έχουμε, καθώς και ότι ο πρόεδρος της εταιρείας ΑΡΚΟΝ Α.Ε., Οικονομίδης Αστέριος, γνωριζόταν με τον τέως Υπουργό αρκετά χρόνια πριν και διατηρούσαν φιλικές σχέσεις».
Η οικοδομική άδεια για την ανακατασκευή του κτηρίου της οδού Κεφαλληνίας 45 και Κόμνα Τράκα, όπως προκύπτει από το με αριθμό 1770/2007 συμβόλαιο πωλήσεως προς την Ι.Μ. Βατοπεδίου, εκδόθηκε από το Πολεοδομικό Γραφείο Αθήνας την 20-12-2002, ημερομηνία η οποία είναι κατά πολύ μεταγενέστερη των πληρωμών μέσω του λογαριασμού της Torcaso προς την Arcon που προαναφέρθηκαν.
Από την 29-1-2001 το ακίνητο της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου είχε μεταβιβαστεί λόγω πώλησης στη Nobilis. Αναλήψεις χρημάτων και πληρωμές προς την Arcont γίνονταν από την Torcaso μέσω της κ. Λαμπροπούλου, πριν την έκδοση αδείας οικοδομής για το κτήριο της οδού Κεφαλληνίας και Κόμνα Τράκα.
Ο Νικόλαος Μαϊτός κατέθεσε επίσης ότι (σελίδα 66): «Ο πρώην Υπουργός λέει ότι ‘’εγώ τα πλήρωνα’’ (τα 450.000 € για τις επισκευές στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου). Εγώ ρώτησα τον ιδιοκτήτη της Arcon τον κο Αστέριο Οικονομίδη από ποιον έπαιρνε λεφτά όλο αυτό το διάστημα. Λέει ότι είχε κάποιες συνομιλίες στην Κύπρο με τον δικηγόρο τον Κυπριώτη και κάποια στιγμή του έλεγε ‘‘στείλε μου λεφτά’’ και ερχόταν κάποιος τον οποίο δεν γνώριζε προσωπικά, γιατί σε αυτόν προσωπικά δεν έδωσε ποτέ λεφτά, τα έδινε στον εργολάβο του, άφηνε κάποια λεφτά σε έναν από του εργοδηγούς εκεί πέρα και ο εργοδηγός του τα έδινε» και συνεχίζοντας (σελίδα 67) «αυτός ο Κύπριος (ο δικηγόρος Κυπριώτης) είναι στο δικηγορικό γραφείο που τηρεί την εταιρεία Torcaso. Ουδείς μας έδωσε συγκεκριμένη απάντηση, για παράδειγμα εγώ πήρα από τον τάδε συγκεκριμένα τόσα λεφτά. Έστω και από τη Λαμπροπούλου, ας πούμε, ή από την Ιταλίδα τη νόμιμη φορολογική εκπρόσωπο της Nobilis δεν μας είπαν ποτέ ότι ήρθε ο τάδε και μου έδωσε τόσα λεφτά…»
Ένδειξη για την προέλευση των χρημάτων που πληρώθηκαν για τις επισκευές του κτηρίου παρέχει και πάλι η από 22-9-2010 έκθεση της Τράπεζας Ελλάδος (σελίδα 15), όπου παρατίθεται η ανάλυση των κινήσεων του λογαριασμού της Torcaso. Την 16-9-2003 γίνεται κατάθεση μισθώματος ποσού 50.625,51 ευρώ από τη Μ. ΒΩΒΟΣ ΔΤ ΑΕ. (όμοιες καταθέσεις έχουν γίνει από τον Μάιο του 2003). Την 7-3-2005 ο λογαριασμός κλείνει και μεταφέρεται στην Κύπρο.
Στον λογαριασμό αυτόν δεν φαίνεται να έχουν κατατεθεί μισθώματα από τον Σεπτέμβριο του 2003 μέχρι το κλείσιμό του τον Μάρτιο του 2005. Στην δε έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος γίνεται αναφορά για «μεταφορά τους σε άλλους λογαριασμούς» που δεν προσδιορίζονται. Στο με αριθμό 1675/2007 συμβόλαιο, με το οποίο η Torcaso πώλησε στην Ι.Μ. Βατοπεδίου το ακίνητο της οδού Κηφισιάς 7, αναφέρεται ότι οι πωλούμενες ιδιοκτησίες είναι μισθωμένες από την εταιρεία Μ.ΒΩΒΟΣ ΑΤ Α.Ε. και το συνολικό μηνιαίο μίσθωμα που καταβάλλεται κατά τον χρόνο της μεταβίβασης (24-1-2007) ανέρχεται σε 56.414,10 ευρώ.
Η διερεύνηση κατά την ανακριτική διαδικασία της τύχης των ποσών που εισέπραττε η Torcaso, από μισθώματα από τον Μάιο του 2000 μέχρι την πώληση του ακινήτου της την 24-1-2007 (μισθώματα τα οποία αποτελούν καρπούς του παρανόμου χρήματος) ενδέχεται να διαλευκάνει την προέλευση των χρημάτων που δαπανήθηκαν για την επισκευή του ακινήτου της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου, για τις οποίες δαπανήθηκε ποσό περίπου 450.000 ευρώ κατά το διάστημα 2001-2007 κατά το οποίο νομοτυπικά ανήκε στην κυριότητα της εταιρείας Nobilis.
Από τα παραπάνω προκύπτουν επαρκείς και σοβαρές ενδείξεις κατά την κρίση της Επιτροπής ότι και η συναλλαγή αυτή εμπίπτει στην έννοια της «ύποπτης συναλλαγής» κατά την έννοια του νόμου, διότι το ακίνητο αυτό αγοράστηκε από την Torcaso την 29-11-1999, με χρήματα προερχόμενα από εγκληματική ενέργεια, με σκοπό να περιέλθει στην περιουσιακή σφαίρα του ελεγχόμενου πρώην Υπουργού, όπως και έγινε, με την απόκτησή του από τη σύζυγό του το έτος 2010 χωρίς ουσιαστικά να καταβληθεί τίμημα στη φερομένη ως πωλήτρια εταιρεία. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτουν, επίσης, επαρκείς ενδείξεις ότι η ενδιάμεση μεταβίβαση του ακινήτου το έτος 2001 στην εταιρεία NOBILIS, της οποίας η νομική αυτοτέλεια είναι ανυπόστατη, όπως και της εταιρείας Τorcaso άλλωστε, ήταν εικονική, χωρίς να γίνει πραγματική καταβολή τιμήματος.
Ε. 3.3 Η αγορά ακινήτου στην οδό Κόμνα Τράκα αριθμ. 3 κατά το έτος 1999 από τον Νικόλαο Ζίγκρα, με πιθανή προέλευση των χρημάτων από τους λογαριασμούς της Torcaso, και η μεταβίβασή του στον πρώην Υπουργό το έτος 2004 χωρίς αντάλλαγμα σύμφωνα με τις ενδείξεις.
Στην κατάθεσή του ο κ Μαϊτός ανέφερε ότι το ακίνητο που αγοράστηκε από την εταιρεία Torcaso στην οδό Κεφαλληνίας 45 και Κόμνα Τράκα στην Αθήνα (Κυψέλη) είναι δίπλα σε ακίνητο (διαμέρισμα) που «[…] φαίνεται να το αγόρασε από τον Ζίγκρα ατομικά όμως όχι σαν εταιρεία ο τέως Υπουργός από τον ξάδελφό του το συγκεκριμένο ακίνητο που έχει στην Κόμνα Τράκα στην Κυψέλη, εκεί που έχει το γραφείο του. Το ακίνητο αυτό παραμένει στην κατοχή του κου Τσοχατζόπουλου.
Μεταξύ των συμβολαίων που στάλθηκαν στην Επιτροπή από το Υποθηκοφυλακείο Αθηνών περιλαμβάνεται το με αριθμό 8574/28-6-2004 συμβόλαιο του συμβολαιογράφου Αθηνών Αλεξάνδρου Μπουρνόζου, με το οποίο ο πρώην Υπουργός απέκτησε με αγορά από τον Νικόλαο Παύλο Ζίγκρα τα περιγραφόμενα σε αυτό ακίνητα. Ο πωλητής, Νικόλαος Ζίγκρας, εμφανίζεται ως πραγματικός δικαιούχος της Torcaso από 3/8/1999. Ο Νικόλαος Ζίγκρας αγόρασε το έτος 1999 με το υπ’ αριθμ. 2079/1999 πωλητήριο συμβόλαιο της συμβολαιογράφου Αθηνών Αικατερίνης Σταμπόγλη το ακίνητο αυτό, που στη συνέχεια μεταβίβασε λόγω πωλήσεως στον πρώην Υπουργό. Για την αγορά αυτή το τίμημα, ανερχόμενο σε 85.899,55 ευρώ (όση και η αντικειμενική αξία), καταβλήθηκε όπως δήλωσαν οι συμβαλλόμενοι και η δήλωσή τους καταχωρήθηκε στο συμβόλαιο, πριν την υπογραφή και εκτός συμβολαιογραφείου.
Στο πόρισμα των ορκωτών ελεγκτών που διαβιβάστηκε στην Επιτροπή Ελέγχου του άρθρου 21 Ν. 3023/2002 (σελίδα 7) αναφέρεται ότι «δεν προκύπτει σχετική ανάληψη παραπλήσιου ποσού κατά την περίοδο αγοράς των ακινήτων αυτών».
Τα παραπάνω στοιχεία παρέχουν ενδείξεις για έλεγχο και της αγοράς αυτής και κυρίως της αγοράς που προηγήθηκε της πώλησης προς τον πρώην Υπουργό από τον Νικόλαο Ζίγκρα, ιδίως εκ του χρόνου που πραγματοποιήθηκε και της άμεσης συνδρομής που παρείχε ο Νικόλαος Ζίγκρας ως εμφανής ιδιοκτήτης της εταιρείας Torcaso μέσω της οποίας, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, εκτελέστηκαν οι ενέργειες διακινήσεως και επενδύσεως χρημάτων προερχομένων από την ερευνούμενη εγκληματική δωροδοκία.
Ε.3.4 Από όλες τις παραπάνω αναφερόμενες σοβαρές ενδείξεις για την τέλεση των αδικημάτων του νόμου για το ξέπλυμα παράνομου χρήματος, ανακύπτουν επιπλέον και ενδείξεις για τέλεση και φορολογικών αδικημάτων που διαπράχθηκαν σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, τις οποίες προφανώς θα αναδείξει η διενεργούμενη από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και των Εισαγγελέων Οικονομικού εγκλήματος έρευνα.
Σημαντικότατη δε ένδειξη προκύπτει, εκτός των άλλων, από το γεγονός ότι η εταιρεία Torcaso υπέβαλε δήλωση διακοπής εργασιών στην Ελλάδα την 30-4-2007, για την οποία μάλιστα εκφράζονται απορίες στην από 4-12-2008 έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, δεδομένου ότι η διακοπή έγινε πριν την είσπραξη του τιμήματος από τις πωλήσεις ακινήτων εντός της χρήσεως 2007.
Με δεδομένο ότι η εταιρεία Τorcaso υπέβαλε δήλωση έναρξης δραστηριότητας στην Ελλάδα την 15-10-1999 με δραστηριότητα αγοραπωλησίες ακινήτων, δηλαδή εμπορική δραστηριότητα, είχε υποχρέωση εκτός των άλλων να δηλώνει το εισόδημα από τις εμπορικές πράξεις επί ακινήτων και να καταβάλλει τον φόρο που προκύπτει από το τίμημα που εισέπραττε από την πώληση, όπως όλα τα εγχώρια νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα επί ακινήτων (αγοραπωλησίες). Προκύπτει ότι η Τorcaso εισέπραξε από πωλήσεις ακινήτων κατά τη χρήση 2007 ποσό 9.700.000 ευρώ, όπως αναγράφεται στα συμβόλαια πώλησης, το οποίο δεν είναι γνωστό εάν δηλώθηκε και φορολογήθηκε με τους κατά νόμο εφαρμοζόμενους συντελεστές φορολογίας. Σε περίπτωση δε που κατά τους διενεργούμενους ελέγχους προκύψει ότι όντως το προϊόν από τις πωλήσεις ακινήτων ύψους 9.700.000 ευρώ που εισέπραξε η Τorcaso από δραστηριότητα στην Ελλάδα δεν δηλώθηκε και δεν φορολογήθηκε, τότε η διάπραξη των εγκλημάτων του Νόμου 3691/2008 συρρέει αληθώς με κακουργηματική φοροδιαφυγή.
Και οι ενδείξεις που αναλυτικά αναφέρονται στο παρόν Ε΄ κεφάλαιο του πορίσματος είναι σοβαρές και επαρκείς, προκειμένου να διαταχθεί η άσκηση ποινικής δίωξης και διενέργεια τακτικής ανάκρισης, κατά τις διατάξεις του Συντάγματος και του Νόμου περί Ευθύνης Υπουργών, σε βάρος του πρώην Υπουργού Αποστόλου Αθανασίου Τσοχατζόπουλου, και για το έγκλημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (των εσόδων δηλαδή που απέκτησε από τη διαπραχθείσα σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις παθητική δωροδοκία), το οποίο τελέσθηκε κατ’ εξακολούθηση πριν την ολοκλήρωση της διάπραξης του βασικού εγκλήματος και μετά την ολοκλήρωσή του την 27/9/2007 και μέχρι την 16-4-2010 με περισσότερες αυτοτελείς μορφές και πράξεις τιμωρούμενες σε βαθμό κακουργήματος σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων που ίσχυαν κατά του χρόνους τελέσεως κάθε επιμέρους πράξεως και όπως στο επόμενο κεφάλαιο του πορίσματος θα αιτιολογηθεί ειδικότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου